اهرام شگفت انگیز مصر باستان قدیمی تر است یا زیگورات سومری ها؟
غزل زیاری: در حدود 4000 سال قبل از میلاد، مرحله اول فرهنگ سومری به قدیمی ترین تمدن در منطقه بین النهرین عراق تبدیل شد. نام سومری از شهر باستانی سومر گرفته شده است که در چند کیلومتری جنوب شهر کوت در شرق عراق قرار دارد. باستان شناسان مرحله اولیه تمدن سومری را اوروک می نامند. برگرفته از نام شهر باستانی به همین نام، در 80 کیلومتری جنوب غربی، جایی که بسیاری از قدیمی ترین آثار سومری در آن یافت شده است.
یک رقیب بین النهرینی می آید
شواهد کشف شده در چند دهه اخیر نشان می دهد که سومری ها چندین رقیب دیگر در رقابت برای کسب عنوان قدیمی ترین تمدن جهان داشته اند که یکی از آنها تمدن مصر باستان بوده است.
تعریف تمدن کاملاً مبهم است، اما به طور کلی یک فرهنگ باید به چندین ویژگی به ویژه توسعه شهرها، آبیاری و کابلها دست یافته باشد و سومریان از این سه عامل بهرهمند شده باشند. حدود 2000 سال قبل از میلاد بود که تمدن سومری ها مستقیماً به تمدن بابل در بین النهرین منجر شد، اعتبار و ارزش آن کشف مسائل و حقایق ریاضی از جمله مثلث، اعداد اول، مربع و مکعب و غیره است. مفهومی که بیش از هزار سال بعد توسط یونانیان باستان توسعه یافت.
بیشتر بخوانید: مقبره غول پیکر 5000 ساله در چین کشف شد!
به گفته ساموئل نوا کرامر، مورخ آمریکایی، سومری ها معابد بلندی به نام زیگورات در شهرهای خود می ساختند و افراد مذهبی و روحانی را به کار می گرفتند که عمر خود را صرف پرستش و پرستش خدایان خاص می کردند.
حال سؤال این است که کدام خدا در پانتئون سومری قدرتمندتر است، این به مکان و زمان بستگی دارد. به عنوان مثال، آنو، خدای آسمان در اوایل دوره اوروک رایج بود و انلیل، خدای طوفان در سومر پرستش می شد. اینانا، ملکه بهشت، ممکن است در ابتدا الهه باروری در اوروک بوده باشد و پرستش او به شهرهای دیگر بین النهرین گسترش یافت (جایی که او را ایشتار می نامیدند و احتمالاً بر الهه های تمدن های بعدی تأثیر گذاشته است، مانند Ashtoreth در میان هیتی ها و Aphrodite در). یونان.
برخی از محققان بر این باورند که ممکن است تمدنی به قدمت تمدن سومری یا حتی بیشتر از آن وجود داشته باشد. فیلیپ جونز، متصدی و متصدی مجموعههای بابلی در موزه پن در فیلادلفیا، میگوید: «میتوانم بگویم که تمدنهای مصر و سومری اساساً در یک زمان ظاهر شدند.
مصر، سوما یا تمدن شرق
در این زمان، جنگ و آشفتگی چند دهه در عراق باعث شده است که باستان شناسان در سال های اخیر نتوانند به بسیاری از محوطه های بین النهرین دسترسی داشته باشند، اما به گفته جونز، محققان مصر شناس در سال های اخیر به کاوش های خود ادامه داده اند و نتیجه این کاوش ها باستان شناسان مصر هستند. اکنون آنها دست نوشته هایی یافته اند که قدمت یا حتی قدیمی تر از نسخه های خطی سومری دارند، به این معنی که به نظر می رسد قدیمی ترین مرحله تمدن مصر باستان تقریباً همزمان با مرحله اول تمدن سومری در حدود 4000 سال قبل از میلاد باشد.
بیشتر بخوانید: هشدار! در دام کلاهبرداران لینکدین نیفتید!
گزینه دیگر روی میز است و آن تمدن دره سند است که امروزه در بخش هایی از افغانستان، پاکستان و شمال غربی هند رخ می دهد و بر اساس اولین اکتشافات در آنجا، حداقل به 3300 سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. جونز در این رابطه گفت: «ممکن است در دره سند، آثار اولیه ای پیدا کنیم و اگر آثار باستانی سومری را در این منطقه پیدا کنیم، تعجب نمی کنم».
جونز معتقد است که تجارت اولیه در امتداد اقیانوس هند (مصریان باستان در امتداد دریای سیاه، سومری ها در شمال خلیج فارس و تمدن دره سند در شرق) با جذب منابع و ایده ها به این تمدن های اولیه کمک کرد. به این ترتیب آنها بیشتر از کسانی که قبل از آنها آنجا بودند رشد خواهند کرد. وی در این باره گفت: هاسم می گفت شاید در آن زمان یک شبکه تجاری در اقیانوس هند وجود داشته است.
منبع: علم تازه
5858