فعالیت ۱۳۶ مرکز توانبخشی فعال در کشور
به گزارش شفاف، آقای حمیدرضا خانکه در نشست رئیس دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی کشور گفت: با دستور وزیر بهداشت و همکاری دبیر مجلس سنای بهداشت و سلامت مواد غذایی و الف با هیئت رئیسه، جلسه تدوین اسناد احیای ملی هر 2 هفته یکبار در دانشگاه برگزار می شود که علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و این سند تا دو هفته آینده منتشر می شود.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: 136 مرکز جامع توانبخشی در کشور فعال است که متاسفانه این مراکز به دلیل نبود بیمه، نبود سیستم ارجاع و نرخ های مالیاتی غیر منطقی توسعه نیافته اند.
دکتر خلکئو افزود: بخش خصوصی و کارهای اداری رشد خوبی داشته است. اما این کلینیک ها و مطب ها جزء سیستم اعتباربخشی نیستند و گسترش آنها از طریق ارتباط مستقیم با مردم است و مبلغ دریافتی در برخی موارد مطابق با نرخ مالیاتی استاندارد نیست.
وی گفت: دلیل عدم رشد بخش دولتی در توانبخشی، عدم آموزش و توزیع نیروی انسانی و نظارت کافی در این بخش است. از آنجایی که ایران تنها کشور منطقه با تحصیلات دانشگاهی در زمینه توانبخشی است، امیدواریم بتوانیم دانشجویان بیشتری را از سایر کشورهای منطقه جذب کنیم.
ضرورت ایجاد طرح احیای اجباری
وی افزود: طرح حوزه توانبخشی باید بر اساس برنامه نیروی انسانی باشد تا بتوان از مهارت های علمی و فنی دانش آموزان فارغ التحصیل رشته توانبخشی برای ارائه خدمات به اقشار ضعیف استفاده کرد.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: بیمارستان رفیده وابسته به این دانشگاه دارای 80 تخت است و پذیرش از 3 تا 21 روز و 63 روز باقی مانده برای مبتلایان به بیماری ستون فقرات حدود شش ماه و هشت ماه است.
دکتر خلکه گفت: استانداردهای صدور گواهینامه در بخش توانبخشی همچنان ضعیف است و مراکز خصوصی و دولتی انگیزه ای برای گسترش بخش توانبخشی ندارند. مراکز مراقبت در منزل (کلینیک و توانبخشی) که بتوانند بار بستری را کاهش دهند بسیار اندک هستند.
خدمات توانبخشی در جامعه
وی افزود: مرکز توانبخشی جامعه که در کنار خانه بهداشت بود متاسفانه سال هاست از خانه بهداشت دور بوده است. اگر بتوانیم خدمات توانبخشی جامعه را در نظام سلامت کشور ادغام کنیم، مطمئناً بهره جامعه از این خدمات گسترش خواهد یافت.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با بیان اینکه دبیرخانه مستقل آموزش باید تشکیل شود، دانشکده های علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در سراسر کشور به ویژه در مناطق کم برخوردار راه اندازی شود. حل تعارض منافع برای تربیت کارشناسان در زمینه توانبخشی خواهد بود
دکتر خلکئو افزود: برای اینکه دانشکده های توانبخشی در مناطق کم برخوردار باقی بمانند باید طرح ها و دوره هایی (دوره های آموزشی) برای رشته پزشکی و غیره وجود داشته باشد. آشنا به رشته توانبخشی با دانشجویان پزشکی. افزایش دوره توانبخشی و تقویت تخصص در توانبخشی که 100 درصد وابسته به فناوری توانبخشی است نیز توصیه قابل اجرا است.
وی با اشاره به حمایت سازمان بیمه سلامت از خدمات توانبخشی، تعریف بسته خدماتی در حوزه بیمه را مطرح کرد و گفت: آماده کمک و همکاری در این زمینه هستیم. امیدواریم مدیریت بیمه به گونه ای پیش برود که دانشگاه ها نیز تمایل به مداخله در حوزه توانبخشی داشته باشند.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: ایجاد مسئولیت واحد برای کار توانبخشی، بازگرداندن خدمات به سیستم شبکه کشور، توسعه بیشتر آموزش و توانبخشی و افزودن مهدکودک آتاپو به اختصاص 5 درصد از 150 هزار تخت در کشور. . بیمارستان های دولتی کشور در خدمات توانبخشی، ایجاد بانک اطلاعاتی کامل برای معلولان، ایجاد ساختار نظارت، ارزیابی و صدور گواهینامه خدمات توانبخشی، ایجاد سیاست های تشویقی برای متخصصان این امر و تولید شواهد علمی یک استراتژی است. در این زمینه قدرت ایجاد کنید.
دکتر خلال کیو با اشاره به لزوم توجه به سلامت اجتماعی در نظام سلامت کشور گفت: حجم زیادی از بار سلامت از قسمت های بیرونی نظام سلامت ناشی می شود. مثلاً ما در تصادفات رانندگی نقشی نداریم. این در حالی است که سالانه 40 هزار معلول مجبور به ورود به نظام سلامت هستند و 500 هزار مراجعه به نظام سلامت در این بخش داریم.
رصدخانه بهداشت اجتماعی
وی افزود: نظام سلامت نقشی در آلودگی هوا ندارد. اما بیمارانی که درگیر آلودگی هوا هستند به مرکز نظام سلامت مراجعه می کنند. بار فقدان دانش سلامت در جامعه بر دوش ماست و در واقع بار نظام سلامت از حوزه اجتماعی می آید که انتظار می رود رصدخانه سلامت اجتماعی در کشور برای رصد این شاخص ها و نظارت داشته باشد. تا بتواند تصمیمات سیاسی اتخاذ کند. از آنها کمک بخواهید.
در آن، رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی از افتتاح دانشکده بهداشت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی فو و سلامت اجتماعی خبر داد و گفت: این دانشکده اولین دانشکده بهداشت اجتماعی در منطقه است که ارائه می کند. خدمات آموزشی و پژوهشی در حوزه سلامت اجتماعی.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان