قانون جدید نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی

 

ساختمان

امروزه در تمامی ساختمان هایی که بیش از سه طبقه دارند، به هنگام ساخت، را نیز در نظر می گیرند. اما با این حال، بسیاری از ساختمان های قدیمی سه طبقه و بلندتر نیز وجود دارند که در آن ها از سیستم آسانسور استفاده نشده است. زیرا آسانسور در زمانی که این گونه ساختمان ها احداث می شدند، وسیله چندان رایجی به شمار نمی رفت. این مساله باعث دشواری تردد ساکنان در این گونه ساختمان ها می شود. برای نصب و راه اندازی آسانسور در ساختمان ها و آپارتمان های قدیمی، قوانین و مقرراتی وجود دارد. در این صورت هر شرکتی که قصد نصب آسانسور در این گونه ساختمان ها را دارد، باید این قوانین را کاملا رعایت کند. در ادامه به بررسی این موضوع پرداخته ایم.

قوانین و شرایط نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی

در زیر به بررسی قوانین و شرایطی پرداخته ایم که لازم است به هنگام نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی رعایت شوند. رعایت این قوانین می تواند باعث شود که سیستم بدون مشکلات خاص و با کارایی مطلوبی در این گونه ساختمان ها نصب  و راه اندازی شود. همچنین ساکنان نیز از این موضوع رضایت کافی داشته باشند.

  • یکی از شرایط مهم نصب و راه اندازی آسانسور در ساختمان های قدیمی، رضایتمندی ساکنان از این موضوع است. بر اساس ماده 23 قانون تملک آپارتمان ها، ساکنان تمامی طبقات در ساختمان های قدیمی باید نسبت به نصب و راه اندازی آسانسور، رضایت کامل خود را اعلام کنند. همچنین پس از اعلام رضایت، باید سهم خود را از هزینه های خرید و نصب آسانسور پرداخت کنند.
  • مدیریت ساختمان، به منظور نصب آسانسور، باید از مراجع مربوطه مجوز نصب را اخذ کند. در صورت عدم اخذ مجوز، چنانچه آسانسور نصب شود، زیر پوشش بیمه آسانسور قرار نخواهد گرفت.
  • پیش از نصب و راه اندازی آسانسور در ساختمان های قدیمی، باید کارشناس مربوطه، ساختمان را مورد بازدید قرار دهد. کارشناس در این بازدید به بررسی مقاومت ساختمان و مکان نصب سیستم آسانسور می پردازد.
  • حداقل فضایی که باید در این ساختمان ها، برای نصب آسانسور در نظر گرفته شود، به میزان 100*160 و 145*145 سانتی متر است. همچنین حداقل فضای مور نیاز کابین، برای ظرفیت های سه، چهار و پنج نفره به ترتیب به میزان 0.6، 0.8 و یک متر مربع خواهد بود.
  • در صورت نصب آسانسور در محیط داخلی ساختمان، اخذ مجوز شهرداری ضرروی نیست. اما چنانچه با این کار وارد حریم کوچه یا خیابان شوید، ضروری است مجوز نصب را از شهرداری منطقه دریافت کنید.
  • مطابق با ماده 23 قانون تملک ساختمان، ساکنان طبقات همکف و اول نیز باید هزینه نصب و راه اندازی آسانسور را پرداخت کنند. هر چند این دلیل را بیاورند که از آسانسور استفاده نخواهند کرد.
  • مطابق با ماده 4 قانون تملک آپارتمان، چنانچه مجموع متراژ طبقات دوم، سوم و چهارم از مساحت طبقات همکف و اول بیشتر باشد، سایر مالکین، این حق را دارند تا از طریق قانونی، سهم هزینه نصب آسانسور را به اضافه خسارات احتمالی از مالکینی که اعتراض دارند، دریافت کنند.
  • مالکینی که متقاضی نصب بالابر در ساختمان های قدیمی هستند، باید برق سه فاز برای آن تهیه کنند. البته در صورت نصب آسانسور هیدرولیکی، برق تک فاز کفایت می کند.

هزینه های نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی

میزان هزینه نصب و راه اندازی آسانسور در ساختمان های قدیمی متغیر بوده و به عوامل مختلفی بستگی دارد. ارتفاع و تعداد طبقات ساختمان، هزینه های تخریب ساختمان و آماده سازی مکان نصب، هزینه اخذ مجوزها، هزینه مربوط به شرکت سازنده و نصب کننده آسانسور، نوع و مدل سیستم آسانسور، هزینه های بازدید کارشناس، بیمه آسانسور و غیره از جمله عواملی هستند که روی هم هزینه های نصب و راه اندازی آسانسور در این گونه ساختمان ها را تعیین می کنند.

پس از تعیین کل هزینه ها، باید مبلغ آن به طور منصفانه بین مالکان طبقات تقسیم شود تا همه آن ها احساس رضایت داشته باشند. در سال های اخیر، برای تقسیم هزینه های نصب و راه اندازی آسانسور بین مالکان، یک عرف منطقی ایجاد شده است. به این نحو که از مالکان طبقات مختلف، این هزینه ها به طور متفاوت دریافت می شود. در زیر به نحوه محاسبه هزینه های نصب آسانسور بین مالکان طبقات مختلف، اشاره شده است:

  • مالکان طبقه دوم باید دو برابر مالکان طبقه اول، هزینه پرداخت کنند.
  • مالکان طبقه سوم، باید دو برابر مالکان طبقه دوم، هزینه پرداخت کنند.
  • سهم مالکان طبقه چهارم، دو برابر سهم مالکان طبقه سوم خواهد بود.
  • مالکان طبقه پنجم، باید به میزان دو برابر سهم مالکان طبقه چهارم، هزینه پرداخت کنند.

این هزینه برای طبقات بالاتر نیز به همین شکل محاسبه خواهد شد. این نکته را باید مورد توجه قرار داد که صورت نبود پارکینگ در زیرزمین ساختمان، معمولا از ساکنان طبقه اول، هزینه های نصب آسانسور دریافت نمی شود. همچنین هزینه های سرویس آسانسور و نگهداری یا تعمیر آسانسور نیز به صورت مساوی از ساکنان دریافت می شود.

برای ساختمان های قدیمی، آسانسور کششی بهتر است یا هیدرولیکی؟

به طور کلی آسانسورهای کششی برای ساختمان های بلند و مدل های هیدرولیکی برای ساختمان های کم ارتفاع مناسب تر هستند. از آن جایی که بیشتر ساختمان های قدیمی ارتفاع کمی دارند، استفاده از سیستم های هیدرولیکی مناسب تر است. همچنین به دلیل شرایط ساختمان های قدیمی و مقاومت کم تر آن ها، مدل های هیدرولیکی از امنیت بالاتری برخوردارند. زیرا به دلیل نبود وزنه تعادل، از میزان وزن آن ها و فشار به ساختمان کاسته می شود. همچنین در این سیستم ها جک ها، سیلندر و پیستون در زیر کابین نصب می شوند که بر ایمنی آن ها افزوده می شود. در این صورت احتمال سقوط آسانسور در سیستم های هیدرولیکی تا میزان یک دهم مدل های کششی کاهش می یابد. البته در صورتی می توان از آسانسورهای هیدرولیکی در این ساختمان ها استفاده کرد که مکان مناسب و شرایط مورد نیاز وجود داشته باشد.

این نکته را باید مد نظر قرار داد که هزینه خرید آسانسورهای هیدرولیکی نسبت به سیستم های کششی بالاتر است. اما باید به این مساله توجه کنیم که آماده کردن سازه مورد نیاز برای نصب آسانسور کششی دشوارتر و البته هزینه بیشتری نیاز دارد. در این صورت مجموع هزینه های نصب آسانسور هیدرولیکی در ساختمان های قدیمی نسبت به مدل های کششی کم تر می شود.

پوشش بیمه آسانسور در ساختمان های قدیمی

هر سیستم آسانسوری که نصب و راه اندازی می شود، باید تحت پوشش بیمه مسئولیت آسانسور قرار گیرد تا در اثر وقوع حوادث، خسارات جانی را تحت پوشش قرار دهد. البته الزامی برای خرید بیمه آسانسور وجود ندارد. اما خرید این بیمه می تواند خسارت های جانی را تا حدود زیادی جبران کند. در ساختمان های قدیمی برای استفاده از بیمه آسانسور، باید سرویس ها و اقدامات لازم پیش از وقوع حادثه انجام شده باشد. همچنین باید تعمیرکار از طرف شرکت به محل اعزام شود و تمامی فاکتورها و گزارش های سرویس را به همراه مدارک لازم در اختیار داشته باشد. در صورت استفاده از تعمیرکار متفرقه، شرکت بیمه هیچ نوع خسارتی را پرداخت نمی کند. بیمه مسئولیت آسانسور در ساختمان های قدیمی موارد زیر را تحت پوشش قرار می دهد:

  • هزینه های درمان و پزشکی در اثر وقوع حادثه
  • غرامت نقص عضو
  • دیه یا غرات فوت شخص

کلام آخر

نصب آسانسور در ساختمان ها و آپارتمان های قدیمی، قوانین و شرایط خاص خود را دارد. در بالا به مهم ترین قوانین مربوط به این موضوع اشاره کردیم. به دلیل حساسیت نصب بالابر در این قبیل ساختمان ها، توصیه می شود به دنبال مانند اوکسین لیفت، برای این کار باشید. زیرا می توانید تا حدود زیادی از نحوه نصب سیستم و عمکلرد مطلوب پس از آن آسوده خاطر باشید. در این خصوص شرکت آسانسوری اوکسین لیفت با وجود تجربیات زیادی که در زمینه انواع آسانسور در ساختمان های مختلف دارد، می تواند گزینه ایده آلی باشد. زیرا این شرکت با وجود تکنسین ها و نصابان ماهر و توانمند و همچنین تولید آسانسورهای باکیفیت، تلاش زیادی می

نصب آسانسور در ساختمان قدیمی با طبقات بیشتر از 3 ، کیفیت زندگی افراد ساکن در ساختمان را تغییر می دهد. بنابراین وجود آسانسور در هر ساختمان امری واجب و ضروری است که متاسفانه در سال های گذشته به این مسئله توجه نشده است و حتی فضایی بدین منظور در آپارتمان اختصاص داده نشده است و امروزه ما شاهد وجود ساختمان های 3 و 4 طبقه بدون آسانسور هستیم. از اینرو از چند سال گذشته شهرداری و سازمان مسکن و شهرسازی طی یک بخش نامه مصوب و تایید شده،   در آپارتمان های با بیش از سه طبقه را الزامی می داند.

مهندسان شرکت پارس ایمن پس از بازدید از ساختمان های قدیمی بدون آسانسور، شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی را تجزیه و تحلیل می کنند و محل مناسب آسانسور را مشخص می کنند. حتی در صورت تمایل کارفرما و جوابگو بودن وضعیت ساختمان و رعایت ضوابط شهرسازی، می توانند مباحث مقاوم سازی ساختمان را با استانداردهای لازم اخذ کرده و اجرا کنند. برای اطلاعات بیشتر با شماره های موجود در سایت تماس حاصل کنید.

نصب آسانسور هیدرولیکی در ساختمان های قدیمی، به دلیل سیلند و پیستون جک هیدرولیک زیر کابین، از امنیت بیشتری نسبت به آسانسورهای کابلی کششی برخودار است. بنابراین می توان گفت احتمال سقوط آسانسور هیدرولیک نسبت به آسانسور های کششی حداقل یک به ده هست. سیستم آسانسور هیدرولیکی دارای ترمز اضطراری، سیستم حرکت در صورت قطع شدن برق و بالاترین مدارات ایمنی است.

شرایط نصب آسانسور برای ساختمان های قدیمی

شرایط نصب در ساختمانهای قدیمی به شرح زیر می باشد که به توضیح مختصر آن -ها پرداختیم :

فضای مورد نیاز : یکی از مهم ترین شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی فضای مورد نیاز است. ساختمان هایی که دارای پاسیوی نورگیر هستند، فضای لازم برای نصب آسانسور را دارند. در غیر این صورت اگر فضای لازم برای نصب وجود نداشته باشد، با تغییر کامل یا جزئی در راه پله ها ساختمان و بازسازی آن، می توان این فضا را در نظر گرفت. در اکثر ساختمان های قدیمی فضایی برای نصب آسانسوردر نظر گرفته نشده است و مسئله اصلی برای نصب آسانسور در این ساختمان ها پیدا کردن فضایی برای نصب و اجرای آسانسور است.

حداقل فضای لازم برای کابین آسانسور 3 نفره 0.6 متر مربع، 4 نفره 0.8 متر مربع و 5 نفره 1 متر مربع می باشد. حداقل فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور 100 * 160 و یا 145 * 145 است و در فضاهایی با اندازه های کم تر از 120 * 120 نصب آسانسور قابل اجرا نیست. در صورت نصب آسانسور در بین راه پله ها  نیاز به تخریب به حداقل می رسد. اما اگر این فضا وجود نداشته باشد میتوان فضاهای  زیر را مد  نظر قرار داد:

فضای نور گیر

 حیاط ساختمان

 تخریب قسمتی از ساختمان و ایجاد فضای لازم

 برای نصب آسانسور هیدرولیکی نیاز به خراب کردن و فضای زیادی نیست. درفضاهایی مثل راه پله ها، روی نما ها و فضاهایی دیگر می توان آسانسور را اجرا کرد. در سیستم آسانسور هیدرولیکی جابه جایی از طریق جک های بالا رونده هیدرولیکی است بنابراین فضای بسیار کمی را نیاز دارند. (مینیمم 70 سانتی متر) همچنین آسانسور هیدرولیکی نیازی به چاه آسانسور، اتاقک آسانسور و قاب وزنه را ندارند.

مجوز نصب : یکی دیگر از شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی

 اخذ مجوز های نصب از شهرداری جهت اخذ پایان کار .(ساختمان هایی که دارای پایانکار هستند نیازی به اخذ مجوز ندارند). شهرداری نیز می تواند با گرفتن هزینه تراکمی یعنی کاهش مساحت پاسیو (محل نصب آسانسور) در صورت استاندارد آسانسور پایان کار بدهد.

 برق سه فاز: تهیه کردن برق سه فاز توسط متقاضی (در صورت نیاز) . اگر از آسانسور هیدرولیکی استفاده می کنید می توانید آن ها را با برق تکفاز راه اندازی کنید. بازسازی و ایجاد اسکلت و آهنکشی سازه: انجام کلیه کارهای تخریب و ساختمانی با متقاضی است.

تهیه نقشه های ساختمان با تایید سازمان نظام مهندسی جهت اجرا: اگر آسانسور بدون مجوز و یا اخذ تاییدیه های لازم مثل تاییدیه استاندارد آسانسور نصب و اجرا شود ، امکان دارد مالکین در هنگام فروش ساختمان با مشکل برخورند همچنین نصب آسانسور بدون مجوز، تحت پوشش بیمه حوادث قرار نمی گیرد.

 جابه جاکردن تاسیسات، لوله ها و کنتور ها در صورت نیاز

رضایت کلیه ساکنین ساختمان برای نصب آسانسور: اولین مسئله در شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی توافق و رضایت همسایگان در این موضوع است. در بعضی از ساختمان ها، ساکنین طبقات 1 و 2 هزینه نمی کنند زیرا ساکنین در طبقات همکف و اول نیاز به آسانسور ندارند.

مراحل نصب آسانسور در ساختمان قدیمی

 اولین مرحله در بررسی شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی و راه اندازی آن، مطالعه فنی و امکان سنجی است. هر ساختمان به خصوص ساختمان های قدیمی ویژگی های منحصر به فرد دارد، بنابراین بسیار مهم است که وضعیت ساختمان تجزیه و تحلیل شود تا به درستی بودجه لازم و محل نصب  پیش بینی شود.

 در مرحله دوم ، کارشناس فنی باید با در نظر گرفتن گزارش حاصل از مرحله اول، علاقه همسایگان و وضعیت سن و شرایط مالی آن ها را بررسی کند زیرا ممکن است بعضی از همسایگان تمایلی به نصب نداشته باشند.

 در مواقعی که فضایی برای اجرای آسانسور در داخل ساختمان وجود ندارد یا امکان جابجایی راه پله ها وجود ندارد، حیاط بسیار کاربردی و مناسب است. در بسیاری از ساختمان های قدیمی آسانسوردر حیاط نصب می شود. حیاط فضای لازم برای اجرا و نصب آسانسور بدون مشکل فراهم می کند. در صورتی که از نمای ساختمان برای نصب آسانسور استفاده می کنیم باید بدانیم که زمین مشاع است یا نیست تا مجوز مربوطه را از شهرداری درخواست کنید. همچنین، باید دقت کنید که در طبقه همکف امکان وجود چاهک باشد

 نصب آسانسور با جابجایی راه پله یک راه حل پیچیده و سخت است در واقع وقتی نمی توانیم از محیط بیرونی بهره ببریم از این روش استفاده می کنیم که در این روش باید برخی از عناصر معماری و ساختار ساختمان با هم مطابقت داشته باشند.   در این مورد باید برای فضایی را برای داخل کابین آسانسور ایجاد کنیم. در بعضی از مواقع لازم است تا راه پله به طور کامل تخریب و حذف شود و مطابق با ساختار جدید بازسازی شود. این راه حل هزینه بر خواهد بود زیرا تأسیسات ساختمان را تحت تأثیر قرار می دهد، اما در بعضی مواقع تنها گزینه انتخابی همین است. شرکت پارس ایمن بالابر با بیش از 12 سال سابقه در نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی  و همچنین در زمینه ساخت، فروش و نصب و راه اندازی انواع بالابر در ایران یکی از فعالترین و خوشنام ترین شرکت های فعال در این زمینه می باشد..

قوانین نصب آسانسور در ساختمان قدیمی

در بررسی شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی به  قانون نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی توجه کنید و قبل از هرگونه اقدامی حتما قوانین نصب آسانسور در ساختمان قدیمی را مطالعه کنید. در این قسمت مختصری از قوانین نصب آسانسور توضیح داده شده است.

مجوز شهرداری برای نصب آسانسور : در صورت نصب آسانسور در خارج از ساختمان و در مشاعات به گونه ای که وارد حریم خیابان شود باید قبل از هرگونه اقدامی برای نصب و اجرای آسانسور، مجوزات لازم از شهرداری اخذ شود تا در زمان عملیات نصب باعث توقف کار نشود. عموماً اجرا و نصب آسانسور در داخل ساختمان نیاز به مجوز از شهرداری ندارد و پس از اینکه مراجعه به شهرداری مراجعه کردید استاندارد لازم را اخذ کردید با پرداخت مقداری جریمه، آسانسور در سند ساختمان شما درج می شود.

ماده 23 قوانین استفاده از آسانسور : با توجه به ماده ۲۳ قانون تملک آپارتمان‌ها، ساکنین طبقات همکف و اول نمی توانند هزینه مربوط به آسانسور را به دلیل استفاده نکردن از آن، پرداخت نکنند. و هرگونه اعتراض در این زمینه قابل قبول نخواهد بود.

ماده 4 قوانین استفاده از آسانسور: با توجه به ماده چهارم قانون تملک آپارتمان‌ها، اگر مجموع مساحت طبقات سوم، دوم وچهارم از مساحت واحد طبقه اول و همکف بیشتر شود، مالکین دیگر می‌توانند از طریق قانونی سهم نصب آسانسور را به همراه خسارات احتمالی از مالکینی که معترض هستند دریافت کنند.

 در مقررات ملی آپارتمان‌ها ذکر شده است که هر سال باید آسانسورها توسط شرکت‌های معتبر دارای تأییدیه صلاحیت از سازمان ملی استاندارد بررسی شوند. در قوانین مربوط به ساختمان آمده است که برای آپارتمان‌هایی که بیشتر از چهار طبقه دارند باید آسانسور نصب شود.

هزینه نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی

برای نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی قیمت می تواند در کیفیت نهایی بسیار تاثیرگذار باشد. قیمت نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی به عوامل مختلفی مثل نوع آسانسور انتخابی، میزان بازسازی، دستمزد تکنسین و ….بستگی دارد. اما هزینه هیدرلیک نسبت به آسانسور کششی بیشتر است. از طرفی هزینه سازه و خرپشته لازم را نیز برای نصب آسانسور کششی باید در نظر گرفت. بنابراین اجرای آسانسور هیدرولیک در ساختمان های قدیمی موثرتر و بهینه خواهد بود. همچنین کیفیت آسانسور ، نوع تابلو برق و امکانات ساختمان موجود در هیدرولیکی با استفاده از تکنیک جک هیدرولیک تاثیرگذار است.

پرسشهای متداول در زمینه شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی

آیا می توان در همه ساختمان های قدیمی آسانسور نصب کرد؟

با پیشرفت تکنولوژی و وجود سیستم های جدید بالابر می توان در اکثر ساختمان های قدیمی آسانسور نصب کرد. برای نصب آسانسور در هر ساختمان مسکونی، اداری ، تجاری و غیره، باید کارشناسان و مهندسان خبره و متخصص عضو سندیکا، از ساختمان مورد نظر بازدید انجام دهند و شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی مواردی مانند مقاومت سازه ساختمان و امکان تقویت آن، محل نصب و سایر موارد فنی را بررسی کنند.

2 ) برای نصب آسانسور حفر چاه آسانسور و برق سه فاز نیاز داریم ؟

اگراز  آسانسور هیدرولیک خانگی هوم لیفت Home Lift استفاده می کنید نیازی به حفر چاه آسانسور نیست. این آسانسور ها نیاز به برق سه فاز ندارد و با برق تک فاز 220 ولت هم کار می کنند. همچنین این آسانسور ها نیاز به ساخت موتور خانه ندارند و بسیار کم صدا هستند.

3) هزینه های  نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی چگونه تقسیم می شود ؟

  اخیراً با توجه به گسترش نصب آسانسور در ساختمان های قدیمی هزینه های عرفی به شرح ذیل در نظر گرفته شده است :

 مالکان طبقه دوم دو برابر مالکان طبقه اول پرداخت می کنند.

 مالکان طبقه سوم دو برابر مالکان طبقه دوم پرداخت می کنند

 مالکان طبقه چهارم دو برابر مالکان طبقه سوم پرداخت می کنند.

 و تا طبقه های بعدی این روال ادامه دارد.

 اگر ساختمان پارکینگ نداشته باشد معمولاً طبقه همکف هزینه را پرداخت نمی کند.

4) چه نوع آسانسوری برای ساختمان های قدیمی مناسب است ؟

برای تشخیص نوع مناسب آسانسور باید کارشناسان فنی و مهندسان، با توجه  به شرایط ساختمان نظر کارشناسی دهند و شرایط نصب آسانسور در ساختمان قدیمی را بررسی کنند. اما می توان از آسانسور های کششی، هیدرولیک یا هوم لیفت استفاده کرد.

5) آیا داخل منازل دوبلکس یا سوبلکس امکان دارد آسانسور را نصب و اجرا کرد؟

در داخل واحد های دوبلکس و سوبلکس  و حتی فروشگاه های چند طبقه می توان آسانسور هیدرولیک خانگی یا هوم لیفت نصب و اجرا کرد.

کند تا آسانسور در ساختمان قدیمی از ایمنی و کارایی بالایی برخوردار باشد.

 

دکمه بازگشت به بالا