مالیات بر درآمد فارکس در کشورهای مختلف
نرخهای مالیات چگونه بر معاملات فارکس تاثیر می گذارد
۱–مقدمه
به طور کلی نرخ مالیات کشورهای مختلف خیلی در بحثها و گفتگوهای فارکس وارد نمیشود. نپرداختن به این مساله در مایه تاسف است و برای معاملهگران نقطه ابهامی باقی میگذارد، اما دو دلیل نسبتا خوب برای آن وجود دارد:
اولا، تغییر سیستم مالیاتی یک کشور معمولا دور از انتظار نیست، چرا که دولت و شاید کمپینهای سیاسی مکررا درباره آن در رسانههای محلی گفتگو میکنند. لذا بازار زمان زیادی دارد که از این تغییر بصورت قیمتی تاثیر بگیرد. البته این امر موجب حرکات قیمت در بازار میشود که معاملهگران بایستی از آن مطلع باشند.
بروکر مارکت میکر چیست کارگزار بازارساز یا بروکر market maker یک موسسه مالی است که به عنوان واسطه بین خریداران و فروشندگان در بازارهای مالی عمل می کند. بازارسازان مسئول تسهیل خرید و فروش دارایی های مالی مانند سهام، اوراق قرضه، ارزها و مشتقات هستند و با خرید و فروش این دارایی ها نقدینگی را در اختیار بازارها قرار می دهند.
ثانیا، تغییرات مالیاتی به ندرت رخ میدهند، بطوریکه در یک کشور تنها یک یا دو مرتبه در طول یک دهه تغییرات بزرگ مالیاتی صورت میگیرد. به همین خاطر این مساله موردی نیست که لازم باشد هر روز پیش از انجام معاملات مورد بررسی قرار گیرد. همچنین تغییر سیستم مالیاتی موضوعی است که معمولا مردم به آن توجهی نشان نمیدهند و خیلی کم اتفاق میافتد که درباره آن بنویسند یا بحث کنند.
۲–فهم عامیانه و پیچیدگیهای پنهان
مالیات نقش مهمی در تحریک بازار دارد. در بین مردم اینطور رایج است که مالیات با رشد اقتصادی نسبت معکوس دارد. یعنی اگر مالیات افزایش یابد، اقتصاد رونق خود را از دست میدهد و بالعکس.
سیاستهای مالیاتی پیچیدگیهای مختص به خود را دارند و بنابراین اعمال تغییر در آنها تاثیرات مختلفی بر اقتصاد و بازارهای مالی خواهد داشت. بالا بردن مالیات وارد بر سرمایه و افزایش مالیات بر فروش هر یک تاثیر متفاوتی خواهد داشت. همچنین کاهش مالیات بر درآمدهای خارجی و پایین آوردن مالیات بر کالاها نیز هر کدام نتیجه گوناگونی به دنبال خواهد داشت.
مهمتر اینکه بعضی از سیاستهای مالیاتی ممکن است تاثیری غیر از آنچه تصور میشود، بر بازار داشته باشند و موجب تعجب معاملهگران شود. برای مثال دولت قانونی مبنی بر افزایش نرخ نهایی مالیات را تصویب میکند. تصور عوام این است که در نتیجه این قانون، رشد اقتصادی در طولانی مدت کاهش پیدا میکند و ارزش ارز افت میکند، درست است؟
بنابراین، سرمایهگذاران احتمالا تصمیم میگیرند که هم اکنون که نرخ مالیات پایین است، سود خود را تثبیت کنند و داراییهای خود در شرکتهای مختلف را نقد کنند که در نتیجه این اقدامات، ارزش ارز با کاهش ارزش اواق قرضه، افزایش مییابد. و حال سرمایهگذاران این پول را در کجا قرار میدهند؟
در صورتیکه مالیات بر سود سرمایه همزمان افزایش پیدا نمیکرد، یکی از فرصتهای خوب سرمایهگذاری بازار سهام میبود. سرمایهگذاران ترغیب میشدند و ارزش ارز در کوتاهمدت تقویت میشد. معاملهگری ممکن است فکر کند این امر ناشی از تغییر سیاست مالیاتی است که این چنین بروز کرده، و مجددا با کاهش ارزش ارز متعجب شود.
۳–مثالهای ملموس
مالیاتها بر دیگر علائم اقتصادی نیز تاثیرگذار هستند. ژاپن نمونه خوبی از این مورد است که پیشنهادیه افزایش مالیات بر فروش را ارائه کرد، اما برای سالها اجرای آن را به تعویق انداخت، چرا که بر میزان تقاضای مشتریان اثر منفی میگذاشت. کاهش تقاضا به معنی کاهش تورم و در نتیجه تقویت ارز است.
افزایش نرخ مالیات میتواند باعث گریز سرمایهگذاران از یک کشور شود و لذا تقاضا برای خرید ارز کاهش مییابد، و یا حتی با برداشت پول خود فشار منفی بر ارز آن کشور اعمال کنند. این مورد به ویژه در کشورهایی با سرمایهگذاریهای خارجی (FDI) بالا صادق است، مانند بازارهای نوظهور که معمولا سرمایهگذاران را به دلیل مالیات پایین و نرخ بهره بالا جذب میکنند.
از آنجائیکه سرمایهگذاران همواره تلاش میکنند زودتر از دیگران اقدام کنند، بازار ممکن است تحت تاثیر شایعات یا حتی تبلیغات انتخاباتی کاندیداهایی که طرحهای مالیاتی متفاوتی دارند، حرکتی داشته باشد. به ندرت در کشورهای کوچک و نوظهور، سیاستهای مالیاتی در رسانهها، حتی در هنگام انتخابات مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
خلاصه اینکه معاملهگران فارکس بایستی در مورد گفتگوهای مربوط به سیاستهای مالیاتی کشورهایی که ارز آنها را معامله میکنند، هشیار و آگاه باشند.