علم و تکنولوژی

ناوگان پهپادی ایران؛ از انتحاری تا شناسایی/ عکس

به گزارش خبرگزاری تکنونامه، اما داستان پهپادها در ایران داستان درازی است که شروعش به دوران جنگ برمی‌گردد. بر اساس گزارش تکنونامه ضرورت به‌کارگیری پهپادهای شناسایی دقیقاً از روزی مطرح شد که فرماندهان جبهه‌های جنگ با چالشی به‌نام محدودیت پروازی هواپیماهای شناسایی RF۴ ارتش روبه‌رو شدند و از عکس هوایی به‌عنوان مهمترین و قابل اتکاترین وسیله کسب اطلاعات و شناخت موقعیت دشمن در صحنه نبرد، محروم شدند.

ساخت پهپادهای ایرانی از دوران جنگ تحمیلی و با پهپادهای «تلاش» و «مهاجر» آغاز شد و پس از جنگ با توسعه توان پهپادی، شاهد تولید پهپادهای هدف، شناسایی و رزمی متعددی توسط وزارت دفاع و نیروهای مسلح در کشور بودیم.

خانواده مهاجر از مشهورترین پهپادهای ایرانی است. جدیدترین عضو این خانواده مهاجر ۶ است که با برد عملیاتی دو هزار کیلومتری قادر به حمل ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سلاح است. مهاجر ۶ می‌تواند بمب هوشمند و نقطه‌زن اپتیکی-حرارتی قائم را حمل می‌کند.

ناوگان پهپادی ایران؛ از انتحاری تا شناسایی/ عکس

پهپاد شاهد ۱۲۹ را می‌توان یکی از مهمترین الگوها و دستاوردهای دفاعی نیروهای مسلح کشورمان در سال‌های اخیر برشمرد؛ پرنده‌ای بدون سرنشین و مسلح که جایگاه ایران را بیش از پیش در بین تعداد محدود کشورهای صاحب فناوری در این بخش، اثبات کرد. این پهپاد مدرن، حاصل سال‌ها تلاش در مجموع نخبگان جوان شرکت‌های دانش بنیان کشور و نیروی هوافضای سپاه است. این پهپاد با نگاهی به پهپاد WK450 ساخت فرانسه توسعه پیدا کرد. نخستین پیش نمونه شاهد ۱۲۹ در اسفند ۱۳۹۰ در فرودگاه بدر اصفهان به پرواز درآمد.

ناوگان پهپادی ایران؛ از انتحاری تا شناسایی/ عکس
شاهد ۱۲۹: طول: ۸ متر، فاصله دو سر بال: ۱۶ متر، قطر بدنه استوانه‌ای: ۶۵ الی ۷۵ سانتیمتر، ارتفاع: ۳.۱ متر، جنس: مواد مرکب و سازه آلومینیومی، سکان: عمودی “وی” شکل، قابلیت حمل سلاح: ۴۰۰ کیلوگرم، موتور: موتور روتاکس ۹۱۴ (Rotax ۹۱۴) چهار سیلندر پیستونی ساخت اتریش، سامانه کنترل و ارتباط: ساخت چین، ملخ: ساخت کمپانی وودکمپ جمهوری چک، دوربین نظارتی و هدفگیری (موسوم به عقاب-۶): ساخت صنایع اپتیک ایران (با استفاده از سنسورهای ساخت روسیه)

غزه یکی دیگر از پهپادهای پهن پیکر ایرانی است که در بهار ۱۴۰۰ رونمایی شد. پهپاد غزه دارای ۲۱ متر دهانه بال و ۳۱۰۰ کیلوگرم جرم برخاست است. مداومت پروازی آن ۳۵ ساعت و سرعت پروازی آن ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت عنوان شده است. میزان محموله قابل حمل توسط غزه نیز دستکم ۵۰۰ کیلوگرم و تا ۱۳ بمب بیان شده است.

غزه یا شاهد ۱۴۹ دوربردترین پهپاد ساخت صنایع هوایی شاهد است که در ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ توسط فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران رونمایی شد. این پهپاد از نوع سنگین و پهن‌پیکر است. این پهپاد در تاریخ ۲۲ آبان ۱۴۰۲ آزمایش شد.

پهپاد غزه دارای ۲۲ متر دهانه بال و ۳۱۰۰ کیلوگرم جرم برخاست است. مداومت پروازی آن ۳۵ ساعت و سرعت پروازی آن ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت عنوان شده‌است. میزان محموله قابل حمل توسط غزه نیز دستکم ۵۰۰ کیلوگرم و تا ۱۳ بمب بیان شده. برد پهپاد غزه ۷۰۰۰ کیلومتر اعلام شده‌است. به گفته خبرگزاری تکنونامه پهپاد غزه شعاع عملیاتی معادل ۴۰۰۰ کیلومتر دارد.

ناوگان پهپادی ایران؛ از انتحاری تا شناسایی/ عکس

پهپاد شاهد 136 یک پهپاد انتحاری ایرانی است که از سال ۲۰۲۱ توسط هسا ساخته شده‌است. این پهپاد در اصل برای خنثی کردن اهداف زمینی از راه دور طراحی شده‌است.

شاهد ۱۳۶ یک پهپاد انتحاری است. طول این پهپاد ۳٫۵ متر، وزن آن ۲۰۰ کیلوگرم و حداکثر سرعت آن ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت است. برد آن نیز طبق گفته‌های منابع ایرانی ۲۰۰۰ کیلومتر است. همچنین طول بال‌های این پهپاد ۲٫۵ متر است. طراحی این پهپاد توسط صنایع هوایی شاهد انجام شده؛ اما شرکت سازنده آن هسا است.

ناوگان پهپادی ایران؛ از انتحاری تا شناسایی/ عکس

شاهد ۲۳۸ یکی دیگر از پهپادهای انتحاری توربوجت ساخت ایران است که در نمایشگاه نوامبر ۲۰۲۳ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نمایش درآمد. در مقایسه با شاهد-۱۳۶ که پروانه محور آن با سرعتی در حدود ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت (۱۱۰ مایل بر ساعت) می رسید، شاهد-۲۳۸ با موتور میکرو توربوجت ۸۹۶ طلوع-۱۰ می‌تواند به سرعت ۵۰۰ کیلومتر بر ساعت (۳۱۰ مایل بر ساعت) برسد.

ناوگان پهپادی ایران؛ از انتحاری تا شناسایی/ عکس

227227

کارگروه خبری مطالب علمی پزشکی

علم پزشکی همچون پازلی است و هدفم این است که قطعات آن را به گونه‌ای تنظیم کنم که یک تصویر کامل و جذاب از سلامتی برای شما پدید آید. به عنوان نویسنده علمی و پزشکی این راهنمایی را با انگیزه و استعداد به شما ارائه می‌دهم.
دکمه بازگشت به بالا