نکات مهم قبل از انتخاب مصالح برای نمای ساختمان

همه ما دوست داریم در ساختمانی زندگی کنیم که نمایی چشم نواز و متمایز داشته باشد؛ با این حال نمای ساختمان باید با سایر ساختمان ها و محیط اطراف در هماهنگی باشد.

ساختمان

طراحی نمای ساختمان فرایند پیچیده ای از انتخاب رنگ، مصالح، ترکیب اشکال و خطوط برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب است.

چه چیز باعث می شود نمای ساختمان زیبا به نظر برسد؟ چرا دیدن نمای خاص یک ساختمان در خیابان شما را مجبور میکند توقف کنید و زیبایی آن را نظاره کنید؟ علت آن رعایت چند نکته کلیدی در طراحی نمای ساختمان است. هر نوع طراحی چه نمای بیرونی ساختمان چه در فضای داخلی آن، باید از یک سری قواعد ساده پیروی تا نتیجه کار زیبا به نظر برسد.

در این مطلب برخی از این قوانین طراحی نمای ساختمان آمده است.

تقارن در اشکال را رعایت کنید

مانند هر نوع طراحی، رعایت تقارن و توازن اشکال نقش موثری در ساخت فضا دارد. هر خانه برای آنکه در چشم بیننده زیبا به نظر برسد باید از تناسب و تقارن خاصی برخوردار باشد. راه های متفاوتی برای رسیدن به نمای ساختمان لوکس وجود دارد، یکی از مهم ترین آنها رعایت تقارن ظاهری است.

فرم تابع عملکرد است

درک درست از هدف ساخت بنا اولین و مهم ترین نقطه برای شروع طراحی آن است. توجه به کارایی ساختمان و درک نیازهای افراد ساکن در آن طرح کلی ساختمان را تشکیل میدهد. نمای ساختمان باید بازتابی از طراحی داخلی آن باشد. نمای داخلی ساختمان و نمای بیرونی آن به یکدیگر وابسته هستند.

مصالح ساختمان

یکی از مهم ترین سوالات در طراحی نمای ساختمان، انتخاب مصالح مناسب است. بهترین جواب انتخاب مصالحی است که علاوه بر زیبایی از دوام مناسبی برخوردار باشند و البته که با شخصیت ساکنان خانه در هماهنگی باشند.

سنگ نرده که آن را با نام صراحی سنگی هم می شناسند، از بلوک های سنگی تراش خورده ساخته می شود.

ترکیب رنگ در نمای ساختمان

انتخاب رنگ نمای ساختمان یکی دیگر از دغدغه های همیشگی طراحان است. معماران بزرگ پیشنهاد میکنند دو پرده از یک رنگ را برگزینید و به کمک خطوطی که چند پرده تیره تر یا روشن تر هستند آن ها را از هم جدا کنید. اگر لازم بود میتوان از یک رنگ متضاد برای درها استفاده نمود.

رنگ ها میتوانند چشم را فریب بدهند؛ به عنوان مثال، اگر قسمت بالایی نمای ساختمان را تیره تر و قسمت پایین را روشن تر رنگ کنید، ساختمان در چشم بیننده کوتاه تر  به نظر میرسد.

انتخاب درها و تاثیر آن در نمای ساختمان

شاید خیلی از افراد درها را جزئی از سبک خانه ندانند ولی در حقیقت درهای پارکینگ و نفر رو، همان اندازه که در تامین ایمنی ساختمان نقش دارند بر نمای ساختمان نیز تاثیرگذار هستند.

پنجره ها و شکل و مدل آن ها

پنجره ها مانند روح خانه هستند که نور را به چهار دیواری خانه هدیه میدهند. پنجره ها باید با دوام و بیانگر شخصیت کلی ساختمان باشند. نمای ساختمان مدرن با پنجره های بزرگ که از کف تا سقف کشیده شده اند زیباتر به نظر می آید؛ در حالی که ساختمان کلاسیک با پنجره های متقارن نیم گرد سازگارتر است.

طراحی ورودی ساختمان

ورودی ساختمان قسمتی از نمای ساختمان است که تاثیر مستقیم بر زیبایی آن دارد. برای ساخت یک ورودی شیک میتوان از رنگ متضاد و متریال متفاوت استفاده کرد تا بیشتر و بهتر به چشم بیاید، نورپردازی، گیاهان، دستگیره ها و نرده ها نیز میتوانند در طراحی ورودی ساختمان کمک کننده باشند.

محوطه سازی

محوطه سازی فراتر از قرار دادن چند گل در گلدان های جلوی ساختمان است. انتخاب گیاهان مناسب و چیدمان مناسب آن ها در کنار مصالحی که برای ساخت محوطه به کار میرود، میتواند نمای ساختمان را از دیگر ساختمان های محله متفاوت نشان دهد. برای انتخاب گیاهانی که در محوطه ساختمان استفاده میشود بهترین گزینه استفاده از گیاهان همیشه سبز بومی آن ناحیه است تا در تمام فصول سال بتوان از زیبایی و نشاط آن ها استفاده نمود.

ساختمان

نورپردازی ساختمان

اجازه ندهید نمای خانه در تاریکی فرو برود. نورپردازی اصولی و مناسب زیبایی خانه را در شب چندین برابر میکند. علاوه بر چراغ هایی که در قسمت ورودی و محوطه ساختمان قرار دارند؛ باید چراغ هایی جهت نورپردازی نمای ساختمان در نظر گرفت.

چراغ ها را متناسب با سبک سازه انتخاب کنید؛ برای نمای ساختمان کلاسیک از چراغ های فانوس مانند استفاده کنید و چراغ های مدرن و فلزی را برای طراحی نمای ساختمان مد

 قبل از طراحی نما ساختمان به نکات زیر توجه کنید

1. از متریال مناسب و با کیفیت استفاده کنید

برای داشتن یک نمای زیبا، یکی از ، انتخاب متریال مناسب با کیفیت و جنس آن می تواند تا حد زیادی به زیبایی نما کمک کند. بهترین طرح ها، اگر توسط مجرب ترین معماران طراحی شده باشند، در صورتی که از متریال مناسبی استفاده نشود، در نهایت نمای مناسب و زیبایی نخواهند داشت. قطعا کیفیت و کانسپت در ارجعیت بالاتری نسبت به جنس مصالح انتخابی قرار می گیرد، اما در هنگام اجرا این جنس و متریال است که نشان میدهد کیفیت نمای طراحی به چه میزان قدرتمند است.

2. تناسب و ترکیب رنگ در طراحی نما

انتخاب مناسبترین رنگ های برای نما و به خصوص تناسب و ترکیب رنگ ها با هم از نکاتی است که در حین طراحی باید به ان توجه کرد. رنگ یکی از مشخص ترین ویژگی های دیداری یک نما است و اگر به درستی و با دقتد انتخاب نشود، می تواند کیفیت بهترین طراحی ها با حتی متریال ها را به کلی از دست بدهد. ، به شما این امکان را می دهند که تناسبات و تریکبات رنگی را، پیش از اجرای طراحی نما در نظر گرفته و به صورت واقعی مشاهده کنید.

3عناصر معماری و پیوستگی انها

پیوستگی عناصر و احجام معماری باید در تمام ظاهر نما دیده شود.منظور این نیست که تمام اجزای نما باید به یک شکل طراحی و اجرا شوند. بلکه به این نکته اشاره می کند که یک فرم یا عنصر کلی باید در طراحی نما در نظر گرفته و در تمامی آن ها اجرا شود. به تعبیری دیگر، نمای پیوسته نمایی است که از یک فرم کلی تبعیت کند و نه مجموعه ای از حجم های که در تمام نما پراکنده شده و هدف خاصی را دنبال نمیکند.

  1. انتهای طراحی سادگیست

یکی از نکاتی مهم در طراحی نما، عدم استفاده از عناصر زیاد و پراکنده است. به کار گیری احجام متعدد در طراحی، نما را خیلی شلوغ و ناخوانا کرده و زیبایی آن را تاز بین میبرد. عناصر که تشکیل دهنده نما هستند باید به میزان متعادل و کافی و با حفظ سادگی طراحی و اجرا شوند. یک نمای ساده، حتی اگر دارای عناصر کم نیز باشد، در صورتی که تناسب و کیفیت طراحی خوبی داشته باشد می تواند خیلی زیباتر از نمای نامفهومی با عناصر گسسته، جلوه کند. همیشه در انتهای  به ساده خواهیم رسید.هر چه نما ساده و گویا تر طراحی شود، عناصر به کار رفته تاثیر بیشتری بر ذهنیت و دید افراد خواهند گذاشت.

  1. نورپردازی نمای ساختمان

نورپردازی، نما را تحت تاثیر قرار میدهد و جذابیت ان را از لحاظ بصری دوچندان میکند. یک نما، هرچند در طول روز زیبا باشد، در هنگام شب نمیتواند از لحاظ فرم و رنگ چیزی را نشان دهد. نورپردازی و طراحی باید هارمونی داشته باشد. همه عناصری شاخص باید در تاریکی فضا توسط نورپردازی روشن شوندنورپردازی نما قسمتی از طراحی نماست و نباید انها را جدا از هم در نظر گرفت. نورپردازی یعنی  تاکید بر کیفیت بصری نما.

  1. تعریف کاربری توسط طراحی نما

اگر نمای شما مسکونی است یا تجاری ، باید به اصول و ضوابط هر کدام برای طراحی نما توجه شود.مثلا استفاده از متریال کامپوزیت برای نمای مسکونی نه تنها زیبا نیست بلکه از لحاظ بصری نیز ذهنیت افراد نسبت به نمای کامپوزیت به سمت تجاری خواهد رفت.

نمای ساختمان ها باعث شکل دهی به مجموعه شهری میشود. به نمای یک ساختمان اگر بدون در نظر گرفتن نمای دساختمان های دیگر توجه کنید، از لحاظ همگونی نمای شهری از بین می رود. به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شهرسازی و معماری، بررسی آماری نشان میدهد که در هر سال 50 میلیون نفر به جمعیت شهر نشین کشورهای در حال توسعه اضافه می شود. در ایران نیز شهر نشینی طی سالهای گذشته با شتاب فزاینده ای افزایش یافته و همچنان این روند ادامه خواهد داشت. رشد سریع جمعیت و گرایش مردم به زندگی در شهر، تقاضای زیادی را برای تهیه مسکن به دنبال داشته و این موضوع مشکلات بسیاری در زمینه توسعه شهری بوجود آورده است. پاسخگویی نا مطلوب و نا مناسب به این مساله، وضعیت را به صورت بی مسکنی، تنگ مسکنی و بد مسکنی برای تعداد زیادی از اقشار جامعه به همراه آورده است.

نمای ساختمان، کالبد خارجی بنا ونشان دهنده کیفیت کلی آن است. پس در کنار مقوله زیبایی باید به موارد فنی و ساختمانی نیز توجه شود. مصالح انتخاب شده باید باکیفیت و مقاوم باشند و اجرای ساختمان توسط متخصصان و افراد باتجربه انجام شود.

مسکن به عنوان یکی از نخستین نیازهای بشر، اولین سوالی بوده که انسان سعی در یافتن جوابی مناسب و معقول برای آن بوده است، اما همیشه در برنامه ریزی ها، مسکن نه به عنوان مکانی برای اسایش و ارامش ساکنان در ابعاد عینی و ذهنی، بلکه به عنوان مشکلی اقتصادی و فقط از این بعد بر خورد شده است. سازندگان و تولیدکنندگان مسکن به دلیل فروش سریع و بازگشت سرمایه خود را  میخواهند، سعی میکنند هر چه بیشتر خود در محله مسکونی مطرح کنند و نمایشی زیبا از بنای خود داشته باشند و یکی از علل اصلی ناهماهنگی نمای ساختمان ها در سطح شهر هستند.

در شرایط بدتری در مسکن های تعاونی وجود دارد. به دلیل وضعیت ضعیف مالی سازندگان ساختمان، بدون اینکه نماسازی ساختمان انجام شود، مورد استفاده قرار می گیرند و یا با پایین ترین هزینه و بدون طراحی نما، کالبد بنای ساختمان رها می شود. البته در سال های گزشته در شهر تهران ساختمانی بدون طراحی نما نبوده است، اما این مساله در شهرستان ها همچنان وجود دارد.

رن به کار ببرید.

دکمه بازگشت به بالا