شیلنگ پنوماتیک چیست؟
آشنایی با شیلنگ پنوماتیک و کاربردهای آن
شیلنگ های رنگی و شفافی که گاها نرم و گاها خشک بوده و به منظور انتقال مایعات و گازهای پر فشار فشرده مورد استفاده قرار می گیرند، شیلنگ پنوماتیک نامیده می شوند. این شیلنگ ها غالبا از جنس پلی اورتان بوده و در زمینه های گوناگونی نظیر مصارف انتقال هوای فشرده در مدارهای پنوماتیک، کمپرسورها ،آب ، روغن ،مواد صنعتی ، دارویی و خودرویی به کار گرفته می شوند.
حال شاید این سوال ذهنتان را به خود مشغول کرده باشد که چرا این دسته از شیلنگ ها را تحت عنوان شیلنگ پنوماتیک نامگذاری می کنند؟
جالب و در عین حال لازم است بدانید که استفاده از قدرت سیال را به دو شاخه اصلی تحت عنوان هیدرولیک و پنوماتیک تقسیم بندی می کنند. پنوماتیک اغلب در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که صنایع نیروهای نسبتا پایین در حدود یک تن و سرعت های حرکتی بالا احتیاج داشته باشند. این در حالی است که سیستم های هیدرولیک را عموما در مواردی مورد استفاده قرار می دهند که وجود سرعت های کنترل شده دقیق و قدرت های بالا ضروری باشد.
گفتنی است که ابزارها و دستگاه های پنوماتیک یکی از اصلی ترین و مهم ترین اجزاء به کار گرفته شده در صنایع گوناگون هستند. به گونه ای در صورت نبود این دسته از سیستم ها بسیاری از فرآیندهای صنعتی قابل انجام نخواهند بود. از جمله مهم ترین مزایای سیستم های پنوماتیک می توان طراحی ساده، دقت بی نظیر در کنترل، انعطاف پذیری، قابلیت افزایش نیرو راندمان بالا را نام برد.
عنصر مهم به کار گرفته شده در تجهیزات پنوماتیک گاز فشرده می باشد. هر چه حجم گاز مذکور کمتر شود، فشار آن افزایش پیدا کرده و باید در دستگاه ها و ابزارهای موجود به جریان در بیاید. چنین انتقال گازی به ابزاری نیاز دارد که هوا را به شکلی ایمن و مناسب جا به جا نماید. بهترین و مناسب ترین انتخاب در این مورد استفاده از شیلنگ پنوماتیک است. این شیلنگ قادر به جا به جایی سیالات با کمترین میزان اصطکاک و نیروی مقاوم می باشد.
یکی از موارد به کارگیری در زمینه های تخصصی استفاده از این نوع شیلنگ ها در سیستم های بادی می باشد. شیلنگ های پنوماتیک به کار گرفته شده در سیستم های بادی را تحت عنوان شیلنگ بادی نامگذاری می کنند. شیلنگ های بادی با توجه به نوع مواد اولیه به کار گرفته شده در ساختشان دارای انواع متعدد و متنوعی هستند.لازم به ذکر است که اکثر شیلنگ های پنوماتیک را از سه ماده پلی اورتان، پلی آمید و پلی اتیلن تولید نموده و به بازار عرضه می کنند.
شیلنگ های پنوماتیک عمدتا به منظور انتقال و جا به جایی هوا در فضای پنوماتیک و تامین هوا به قطعات مورد استفاده قرار می گیرند. جالب است بدانید که اجزای تشکیل دهنده سیستم های پنوماتیک نظیر دریچه ها، سیلندرها و تنظیم کننده های فشار به وسیله شیلنگ پنوماتیک به خطوط اصلی تامین هوا وصل می گردند.
گفتنی است که شیلنگ های پنوماتیک را با به کارگیری موادی تحت عنوان ترموپلاستیک می سازند. حال شاید بپرسید ترموپلاستیک چیست؟
لازم به ذکر است که ترموپلاستیک ماده ای پلیمری می باشد که با افزایش دما و بدون وقوع هیچ گونه تغییر شیمیایی ذوب می گردد. شیلنگ های پنوماتیک به دو صورت یک لایه یا چند لایه موجود هستند. اهمیت آشنایی با انواع شیلنگ پنوماتیک ما را بر آن داشته است که در ادامه به معرفی و بررسی هر یک از انواع این شیلنگ ها با توجه به نوع ترموپلاستیک به کار گرفته شده در ساختار آن بپردازیم.
پلی اورتان نوعی ترموپلاستیک استفاده شده در ساخت شیلنگ های پنوماتیک است. شیلنگ های ساخته شده از این نوع ترموپلاستیک مقاومت منحصر به فردی در برابر ساییدگی و پیچ خوردگی داشته و به دلیل برخورداری از انعطاف پذیری بالا بسیار محبوب هستند. قطر خارجی شیلنگ پلی اورتان بین 4 تا 16 میلی متر و دمای عملکرد آن 80 درجه سانتی گراد است. این شیلنگ پنوماتیک قادر به تحمل 10 بار فشار می باشد.
شیلنگ های ساخته شده از پلی آمید را شیلنگ های نایلونی نیز می نامند. این شیلنگ ها از قطر ثابتی برخوردار بوده و وزنی سبک و استحکامی قابل توجه دارند. قطر ثابت این دسته از شیلنگ های پنوماتیک زمینه برخورداری از شعاع خمش مناسب را فراهم ساخته است. این شیلنگ پنوماتیک در مقایسه با سایر شیلنگ های هم نوع خود از توانایی تحمل فشار بیشتری بهره مند است.
شیلنگ های پلی اتیلن دسته ای از شیلنگ های پنوماتیک هستند که بسیار انعطاف پذیر بوده و در مقابل مواد شیمیایی دارای خلوص پایین مقاومت منحصر به فردی از خود به نمایش می گذارند.
لازم به ذکر است که قیمت انواع شیلنگ پنوماتیک متفاوت می باشد.
اگر قصد خرید و قیمت شیلنگ پنوماتیک پلی اورتان، پلی آمید و یا پلی اتیلن دارید، باید بدانید که توجه به برخی نکات می تواند موجب موفقیت شما در خرید گردد. یکی از مهم ترین معیارهای خرید شیلنگ پنوماتیک توجه به مواد به کار گرفته شده در ساخت شیلنگ می باشد. برخی از شیلنگ های مذکور تنها با استفاده از یک ماده ساخته می شوند. این در حالی است که برخی دیگر از این شیلنگ ها با به کارگیری الیاف نساجی مقاوم سازی می گردند.
شیلنگ پنوماتیک چیست؟ / کاربردهای شیلنگ پنوماتیک
استفاده از قدرت سیال به دو شاخه اصلی و تقسیم می شود. از پنوماتیک در مواردی که نیروهای نسبتا پایین (حدود یک تن) و سرعت های حرکتی بالا مورد نیاز باشد، استفاده می کنند؛ در صورتی که کاربردهای سیستم های هیدرولیک غالبا در مواردی است که سرعت های کنترل شده دقیق و قدرت های بالا مورد نظر باشد (مانند جک های هیدرولیک، ترمز، فرمان هیدرولیک و…).
ابزار و دستگاه های پنوماتیک جزء مهمی در صنایع مختلف بوده که بدون آنها بسیاری از فرآیندهای صنعتی انجام نمی پذیرند. در این تجهیزات عنصر مهم انرژی گاز فشرده بوده که با کاهش حجم آن فشار افزایش یافته و می بایست در دستگاه ها و ابزارها به جریان بیفتد. این انتقال گاز نیازمند ابزاری است که به صورت ایمن و مناسب هوا را جابجا کند و بهترین انتخاب بوده که سیالات را با حداقل اصطکاک و نیروی مقاوم منتقل می کند.
اجزای سیستم های پنوماتیکی اغلب به صورت مستقیم از طریق به خط لوله انتقال هوا متصل می شوند اما برخی از مواقع لازم است که شیلنگ های پنوماتیکی شوند تا طول عمر بیشتری پیدا کنند. با توجه به تنوع ابعاد و انواع گوناگون شیرها، می بایست در انتخاب شیلنگ پنوماتیکی مناسب دقت کافی بکار گرفته شود. توضیح اینکه برای اتصال مستقیم شیلنگ و لوله ها، تجهیزات و قطعات و همچنین سایر اتصالات از رابط پنوماتیک استفاده می شود. این اتصالات برای کمک به عملکرد لوله ها و شیلنگ ها، در ارتباط بین قسمت های مختلف تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرند.
از شیلنگ های پنوماتیکی در زمینه های تخصصی سیستم های بادی بهره می گیرند ()، این نوع از تولیدات با توجه به نوع مواد اولیه دارای تنوع می باشند. از مهمترین مواد اولیه هایی که در استفاده می شود، سه ماده پلی اورتان، پلی آمید و پلی اتیلن است. مزایای سیستم های پنوماتیک می توان به طراحی ساده، دقت کنترل، انعطاف پذیری، قابلیت افزایش نیرو و راندمان بالا اشاره نمود.
از اولین معیارهای انتخاب شیلنگهای پنوماتیکی، می توان به اشاره نمود. لوله ها و شیلنگ هایی که برای انتقال هوا استفاده می شود، بنا به شرایط استفاده، ممکن است تنها از یک ماده ساخته شوند یا از قسمت داخلی، به کمک الیاف نساجی، مقاوم سازی شوند. شیلنگ های پنوماتیکی و یا نیوماتیکی، اغلب با یک یا چند لایه الیاف مقاوم از داخل و توسط یک پوشش محافظ از خارج مقاوم سازی می شوند.
تامین هوای مورد نیاز سیستم، شرایط اولیه را برای عملکرد لازم محصول تعیین می کند. انتخاب قطر و شیلنگ ها با توجه به مقدار هوای گذرنده صورت می پذیرد. اگر قطر داخلی شیلنگی که کاربر انتخاب می کند بیش از حد کوچک باشد، جریان دچار خفگی می شود. افت شدید فشار، سرعت بیش از حد سیال را به دنبال دارد که می تواند عمر مفید سیستم را کاهش دهد. از طرف دیگر اگر قطر داخلی شیلنگی که کاربر انتخاب می کند بیش از حد بزرگ باشد، منجر به وزن بیش از حد، اندازه و قیمت بالاتر می شود. همچنین لازم است کاربر اطمینان حاصل کند که محصولات انتخابی، تحت بیشترین فشار کاری اعلام شده کار می کنند.
تولیدکنندگان عموما بیشترین فشار کاری لوله ها را با اندازه گیری فشار ترکیدگی آنها در دمای ۷۵ درجه فارنهایت و تقسیم آن به ضریب اطمینان مناسب تعیین می کنند.
برای حفظ امنیت محیط کار و جلوگیری از آسیب دیدگی شیلنگ ها، آنها را به دور قرقره های ساده پیچیده یا به صورت سیم پیچ جمع می کنند. شیلنگ های پنوماتیک از ترموپلاستیک ها ساخته می شوند. موادی پلیمری هست که با افزایش دما بدون تغییرات شیمیایی ذوب می شوند. این شیلنگ ها ممکن است یک لایه یا چند لایه باشند. در ادامه به برخی از رایج ترین انواع ترموپلاستیک های بکار برده شده در ساخت این شیلنگ ها اشاره می کنیم.
انواع شیلنگ های پنوماتیک:
این شیلنگ ها در مقابل سایش و پیچ خوردگی مقاومت خوبی از خود نشان می دهند. همچنین به علت انعطاف پذیری بالا قابلیت نصب در فضاهای کوچک را دارند. فشار ترکیدگی این شیلنگ ها ۱۰ بار و دمای کاری آنها نیز تا ۸۰ درجه سانتیگراد در نظر گرفته می شود. این شیلنگ ها در قطرهای خارجی ۴ تا ۱۶ میلی متر موجود هستند. علاوه بر اینکه در این شیلنگ ها سیال به راحتی جاری می شود، در اغلب موارد ضد حریق نیز هستند.
شیلنگ پنوماتیک فشار قوی
شیلنگ های پلی آمیدی همان شیلنگ های نایلونی هستند ()؛ سبک، مستحکم و دارای قطر ثابت با شعاع خمش مناسب. میزان مقاومت خستگی این شیلنگ ها قابل توجه است و به همین علت تحمل فشار بیشتری نسبت به سایر شیلنگ ها دارند. از دیگر مزایای شیلنگ های پلی آمیدی (شیلنگ های نایلونی) می توان به جذب رطوبت بسیار پایین آن اشاره نمود.
شیلنگ پلی اتیلن (Polyethylene / PE)
این شیلنگ ها از انعطاف نسبتا خوبی برخوردارند و همچنین مقاومت خوبی در برابر مواد شیمیایی با خلوص نسبتا پایین دارند و نیز بسیار مقرون به صرفه هستند.
شیلنگ پی وی سی (Polyvinylchloride / PVC)
پلی وینیل کلراید که جزء ارزشمندترین محصولات صنایع پتروشیمی است، در ساخت شیلنگ های پنوماتیکی نیز استفاده می شود. نیز سبک و انعطاف پذیر هستند. شیلنگ های پی وی سی دارای قابلیت استریلیزه پی در پی را دارند، بدون اینکه آسیبی ببینند. این شیلنگ ها قیمت کمی دارند و به دلیل در دسترس بودن انتخاب مناسبی هستند.
شیلنگ پلی پروپیلن (Polypropylene / PP)
این شیلنگ های پنوماتیکی از سایر شیلنگ ها سبک تر بوده و مقاومت بسیار خوبی در برابر حرارت و مواد دارند. همچنین سختی سطحی مناسب و انعطاف پذیری بسیار کمی دارند که از آنها انتخابی مناسب برای شرایط سخت می سازد به همین دلیل می توان در سیستم هایی با ارتعاش زیاد و فشار بالا از این شیلنگ ها استفاده نمود.
همچنین یک اتصال هستند که برای اتصال سریع، ایجاد و یا شکستن خطوط انتقال هوا استفاده می شوند.
یقینا انتخاب صحیح و مناسب نیاز به دانش و تجربه کافی در این زمینه دارد؛ در این راستا راد صنعت با هدف تامین و ساخت و فروش انواع شیلنگ های پنوماتیکی و هیدرولیکی و فروش انواع اتصالات پنوماتیک و هیدرولیک و… سالهاست که به صورت تخصصی در این عرصه فعالیت دارد، لذا آماده ارائه خدمات مشاوره به شما مشتریان گرامی می باشد.
را به دنبال داشته باشد. در زمان خرید شیلنگ های پنوماتیک دمای کاری مورد نظر خود را به فروشنده اعلام کرده و از وی بخواهید که شیلنگ مناسب با این دما را در اختیار شما قرار دهد.
شما می توانید با رعایت نکات لازم در زمینه خرید اتصالات و شیلنگ پنوماتیک امنیت را مهمان صنایع خود نمایید.