روسیه با ترامپ به توافق برسند بسیاری از مسائل درباره ایران فرق خواهد کرد/این توافق به دلیل FATF قرار نیست وضعیت ما را تغییر اساسی دهد

به گزارش تکنونامه جهانگیر کرمی کارشناس ارشد مسائل روسیه و اوراسیا درباره معاهده ایران و روسیه به تکنونامه گفت:به طور کلی نگاه من این نیست که این توافق می تواند یک تحول بزرگ در روابط خارجی ما ایجاد کند. این توافق قرار نیست وضعیت ما را تغییر اساسی دهد. توافقی بوده که قدیمی شده کشش این را نداشت که شرایط جدید روابط دو کشور را تامین کند.

روسیه با ترامپ به توافق برسند بسیاری از مسائل درباره ایران فرق خواهد کرد/این توافق به دلیل FATF قرار نیست وضعیت ما را تغییر اساسی دهد

آن زمانی که آن قرارداد امضا شده بود دو کشور کنوانسیون دریای خزر نداشتند در سازمان همکاری شانگهای و بریکس نبودند و اتحادیه اقتصادی اوراسیایی اصلا وجود نداشتند. الان همه این نهادها ایجاد شده است و ضروری بود که یک توافق مبتنی بر شرایط نهادی و امنیتی و سیاسی و ژئوپلتیک منطقه ای و جهانی نوشته شود.
ولی این که فکر کنیم مثلا سال آینده این موقع روابط اقتصادی ما و روسیه که الان چهار میلیارد دلار است به ده میلیارددلار برسد اینطور نیست. ممکن است ۵ میلیارد دلار شود. حتی بدون این توافق هم امکان این که ۵ میلیارد دلار شود وجود داشت. خود این توافق تغییر فوق العاده ای ایجاد نمی کند. مثلا این که توافق امنیت و نفوذ منطقه ای ما را تضمین کند چنین چیزی نیست.

مثلا در مواردی که دو کشور وارد ائتلاف استراتژیک شدند مانند بحران سوریه چون اولویت روسیه تغییر پیدا کرد و ایران مسائلش متفاوت شد لذا موضوع رها شد. منظورم این است که این توافق نامه مشکل امنیتی و اقتصادی ما را حل نمی کند. چون مسائل اقتصادی ما به رابطه ما و نهادهای مالی بین المللی مانند FATF و وضعیت تحریمی کشور ما بر می گردد. این ها باید حل شود تا اتفاقی در زندگی عمومی و وضعیت کشور ما ایجاد شود. وگرنه روسیه قدرت سرمایه گذاری آن چنانی ندارد. اقتصاد بزرگی هم نیست. کل اقتصادش حدودا دو و نیم تریلیون دلار است. پس در حوزه اقتصادی مسائل اقتصادی ما مسائلی است که خودمان باید حلش کنیم. باید بحث رابطه ما با نهادهای مالی بین المللی روشن شود و بحث برداشتن تحریم ها را به سرانجام برسانیم.{همانطور که شما اشاره کردید} نکته بعدی این است که مگر با چین قرارداد ۲۵ ساله نداریم؟ اتفاقی در روابط دو کشور رخ نداد. چون شرکت چینی نمی خواهد تحریم شود و تعهدات ذیل FATF را نقض کند. در نتیجه آن جا چهارصد میلیارددلار پیش بینی شده است. از آن ۴۰۰ میلیارد دلار در چهار سال گذشته ۴ میلیارد دلار هم محقق نشده است. پس مسئله ما مسئله ای است که خودمان باید حلشان کنیم. چنین توافقاتی لزوما این ها را حل نمی کند. چون تعهدات کشوری مانند چین نسبت به غرب خیلی بیشتر از تعهداتش نسبت به ما است.

روسیه با ترامپ به توافق برسند بسیاری از مسائل فرق خواهد کرد/قطعنامه هایی که علیه ایران صادر شد در دوره پوتین تصویب شد و ادامه پیدا کرد

این کارشناس در ادامه بیان کرد: از همه مهم تر این که اگر در روسیه ترامپ با پوتین ملاقات کند و در مورد اوکراین به توافق برسند در آن صورت خیلی از مسائل فرق خواهد کرد. تجربه سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ را داریم که در زمان ریاست جمهوری مدودف و طرح RESET از طرف خانم کلینتون می بینیم بخش مهمی از توافقات در روابط ایران و روسیه رها شد.حتی قبل از آن هم قطعنامه هایی که علیه ایران صادر شد در دوره پوتین تصویب شد و ادامه پیدا کرد.

لذا محیط روابط بین الملل پیچیده است. در این محیط پیچیده کشورها خودشان را مقید به یک معاهده نخواهندکرد. منافع ملی کشورها امکان ها و فرصت هایی که در روابط بین الملل پیدا می کنند تعیین کننده است.ضمن این که نباید فراموش کنیم که در همه جای این معاهده گفته شده است که ذیل منشور ملل متحد و در چارچوب توافقات و معاهدات بین المللی قرار می گیرد.مثلا در موضوع هسته ای اگر کار به شورای امنیت برسد روسیه تعهداتی ذیل منشور ملل متحد و NPT دارد و این طرف هم معاهده ای دارد. بر اساس حقوق بین الملل معاهده های بین المللی نسبت به توافقات دوجانبه کشورها اولویت دارند.لذا در مورد این توافق باید شرایط پیچیده نظام بین المللی را در نظر بگیریم.

نکته دیگر بحث اختلافات دو کشور است. دو کشور اولویت های متفاوتی دارند. طبیعی هم هست. روسیه و چین هم اولویت هایشان متفاوت است. روسیه حتی نزدیک ترین متحدانش از قزاقستان اولویت هایش متفاوت است. هیچ کدام از کشورهایی که متحد نظامی روسیه هستند در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) کشوری مانند تاجیکستان و قرقیزستان و ارمنستان و بلاروس رفتار یک سانی ندارند. رفتار بلاروس با ارمنستان و قزاقستان متفاوت است. برای این که کشورها حاکمیت ملی جداگانه دارند و حتی کوچک ترین کشورها مگر در شرایط اضطراری استقلال عمل برای خود قائل هستند.

مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید

315 315

دکمه بازگشت به بالا