ابعاد آسانسور برانکارد بر

اگرچه آسانسور برانکارد بر را به عنوان یکی از انواع آسانسورهای بیماربر معرفی می کنند، این تیپ آسانسور مخصوص استفاده در بیمارستان ها نیست. در بسیاری از ساختمان های با کاربری مسکونی، اداری و تجاری وجود حداقل یک دستگاه آسانسور حمل برانکارد نه تنها ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد، بلکه الزامات قانونی مشخصی در این رابطه وجود دارد.

کارد

الزامات مبحث پانزدهم در رابطه با آسانسور برانکارد بر

بر اساس مقررات ملی ساختمان – ، در کلیه ساختمان های با طول مسیر حرکت بیش از 21 متر از کف ورودی اصلی، می بایست دست کم یک دستگاه آسانسور برانکاردبر (مناسب حمل بیمار) تعبیه شود. موردی که تأکید زیادی روی آن وجود دارد این است که این آسانسور باید با نشانه مخصوصی قابل تشخیص باشد و به کلیه طبقات سرویس دهد.

از سوی دیگر در ساختمان های دارای ترافیک خاص (تصرف های درمانی – مراقبتی) و اماکن نگهداری سالمندان و معلولین بیش از یک طبقه تعبیه حداقل یک دستگاه آسانسور برانکاردبر الزامی است، مگر اینکه سطح شیب دار مناسبی برای این منظور وجود داشته باشد.

مشخصات آسانسورهای حمل برانکارد

در ابتدا به اختصار ابعادی که این نوع آسانسورها باید دارا باشند را بیان می کنیم. سپس به مواردی در ارتباط با درب های آسانسور برانکاردبر اشاره خواهیم کرد. ابعاد چاه آسانسور برانکاردبر بخش بعدی این توضیحات را شامل می شود. بعد از آن به بررسی عوامل تغییر ارتفاع چاهک در آسانسورهای برانکاردبر می پردازیم. موردی که بعد از ارتفاع چاهک بیان خواهد شد، اورهد یا همان ارتفاع بالاسری است. اتاق موتورخانه آسانسور برانکاردبر نیز باید دارای ابعاد خاصی باشد که توضیح خواهیم داد. در انتها سایر مشخصات آسانسور برانکاردبر را شرح می دهیم.

نقشه آسانسور برانکاردبر

در زیر یک نمونه پیشنهادی از نقشه آسانسور برانکاردبر در پلان و ابعاد دقیق کابین، چاه، درب و همچنین جانمایی وزنه تعادل اورده شده است. برای کسب اطلاع از چگونگی تعیین ابعاد کابین آسانسور و چاه و سایر موارد می توانید مقاله را مطالعه کنید.

ابعاد کابین آسانسور برانکارد بر

کابین آسانسور برانکارد بر باید حداقل ابعادی به اندازه 110 سانتیمتر عرض و 210 سانتیمتر عمق داشته باشد. همچنین ارتفاع کابین باید حداقل 220 سانتیمتر باشد.

درب آسانسور برانکارد بر

درب آسانسور برانکاردبر باید از نوع اتوماتیک تلسکوپی یا سانترال باشد. در نوع تلسکوپی درب ها از یک سمت جمع می شوند. درب های سانترال از وسط باز شده و به دو طرف جمع می شوند.

درب کابین طبقات باید حداقل 90 سانتیمتر عرض و 200 سانتیمتر عمق داشته باشد.

ابعاد چاه آسانسور برانکارد بر

در شرایط عادی (غیر از حالت های سفارشی) ابعاد چاه آسانسور حمل برانکارد باید دارای عرض 180 تا 200 سانتیمتر و عمق 260 سانتیمتر باشد.

ارتفاع چاهک در آسانسورهای برانکاردبر

ارتفاع چاهک آسانسور تا حدودی به سرعت حرکت بستگی دارد. اگر سرعت آسانسور برانکاردبر حداکثر 0.63 متر بر ثانیه باشد، ارتفاع چاهک 150 سانتیمتر است. در سرعت آسانسور تا 1 متر بر ثانیه، ارتفاع چاهک باید 160 سانتیمتر باشد. اگر سرعت تا 1.6 متر بر ثانیه بود، ارتفاع چاهک نیز باید 180 سانتیمتر باشد. در آسانسور با سرعت آسانسور 2.5 متر بر ثانیه، ارتفاع چاهک آسانسور برانکاردبر نباید کمتر از 240 سانتیمتر باشد.

اورهد (ارتفاع بالاسری)

اورهد عبارت است از ارتفاع کف آخرین ایستگاه تا سقف چاه آسانسور. ارتفاع اورهد نیز مانند ارتفاع چاهک تابع سرعت است. در زیر به ذکر حداقل ارتفاع بالاسری با توجه به سرعت های گوناگون می پردازیم:

ـ سرعت تا 1.6 متر بر ثانیه: اورهد 420 سانتیمتر

ـ سرعت تا 2.5  متر بر ثانیه: اورهد 520 سانتیمتر

ابعاد اتاق موتورخانه آسانسور برانکارد بر

اتاق موتورخانه می بایست از الزامات تبیین شده در استاندارد آسانسور و مقررات ملی ساختمان پیروی نماید. ابعاد اتاق موتورخانه آسانسور برانکاردبر باید اندازه عرض 220، عمق 420 و ارتفاع 220 سانتیمتر را دارا باشد.

سایر مشخصات آسانسور برانکارد بر

تمام آسانسورهایی که برای حمل برانکارد طراحی و اجرا می شوند باید الزاماً مجهز به سیستمی برای هم تراز سازی مجدد اتوماتیک باشند. همچنین پانل فرمان باید به دکمه ای مجهز باشد که درب را برای مدت طولانی تری نسبت به زمان عادی باز نگه دارد.

یکی دیگر از انواع آسانسورهای بیماربر آسانسور تخت بر است. بتعیین ابعاد آسانسور در پلان نقشه ساختمان و ابعاد آسانسور برانکارد بر و ظوابط آسانسور موضوعی است که در این مقاله به آن میپردازیم.

کارد

امروزه معماری یکی از پرطرفدارترین رشته‌های تحصیلی برای جویندگان دانش و ورود به بازار کار است .

قدرت تخیل قوی، طراحی با دست آزاد، اسکیس و راندو تنها بخشی کوچکی از دانش فردی یک معمار و طراح است.

پس از مرحله فاز صفر (ایده و طرح اولیه) یک ساختمان، وارد مرحله فاز یک و ابعاد و اندازه‌های استاندارد در مقیاس ملی و مقیاس جهانی می‌شویم لیکن مهمترین بخش از دانش طراحی معماری دانستن حداقل ابعاد و استانداردهای یک فضای ساختمانی می‌باشد.

در این راستا هرفضا براساس ویژگی‌های خاص خود دارای ضوابط، ابعاد و اندازه‌های استاندارد در مقیاس ملی و جهانی می‌باشد.

آسانسور که نیز بخش مهمی از یک ساختمان است، از این قائده مستثنی نبوده و براساس ضوابط ویژه (تعداد طبقات، ظرفیت، سرعت، نوع کاربری و ایمنی) دارای ابعاد و ویژگی‌های خاص است که در طراحی فاز یک باید به درستی اعمال گردد و لاغیردر مرحله اجرایی به ویژه خرید و نصب، کارفرمایان و تیم اجرایی را دچار چالش‌هایی خواهد نمود.

در این مقاله کوتاه سعی در بررسی ضوابط و استانداردهای مهم در طراحی معماری با توجه به مساحت زمین (متراژهای زیر200 مترمربع و متراژهای بالای 200 مربع) و نوع کاربری خواهیم داشت.

لازم به ذکر است که استانداردهای لازم توسط معاونت مسکن و ساختمان، دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان تدوین گردیده و ملاک عمل می‌باشد که شامل 21 جلد کتاب (مبحث) درباره شرایط و ضوابط کلی (طراحی و اجرا) یک ساختمان می‌باشد.

مبحث 15 این مهم (مقررات ملی ساختمان، آسانسور و پله‌برقی) به طور اخص به ضوابط، استانداردها و توضیحات کلی و فنی آسانسور و پله‌برقی پرداخته که در این مقاله به عنوان مرجع اصلی ما مورد استناد قرار گرفته است.

شما میتوانید مبحث 15 مقررات ملی ساختمان را در مشاهده کنید.

لازم به ذکر است که در دستورالعمل حاضر برای ساختمان‌هایی بـا ترافیـک متوسـط (مسـکونی) می‌باشـد و بـرای سـایر سـاختمان‌هـا بیش از 7 طبقه+پیلوت علاوه بر ضوابط حاضر می‌بایست سایر الزامات خاص مربوطه نیـز رعایـت گـردد.

در صورت افزایش تعداد طبقات و یا واحدهای مسکونی(بیش از 20 واحد) ارائه محاسبات ترافیک ساختمان و کنترل آن از طرف طراح معمار الزامیست.

ابعاد آسانسور در پلان

– تعیین تعداد آسانسور، ظرفیت نوع (سرعت و نوع درب) و جانمائی آسانسور بر عهده مهندس طراح معمار است.

– در ساختمان‌های با طول مسیر قائم حرکت بیش از  7 متر از کف ورودی اصلی تعبیه آسانسور الزامی است.

–  رعایت ضوابط و استانداردهای لازم برای معلولین جسمی و حرکتی، در کلیه ساختمان‌هائی که نیاز به تعبیـه آسانسـور دارند، الزامی است. (عدم وجود مانع حرکتی، پله و … از معبر عمومی به سمت آسانسور- تعبیه آسانسور ویلچربر بـا درکابین حداقل  80سانتی متر عرض و …)

– در ساختمان‌های 8 طبقه یا با طول مسـیر حرکـت 28 متـر و بیشـتر از کـف ورودی اصـلی بایـد حـداقل دو دسـتگاه آسانسور پیش‌بینی شود، حتی اگر از نظر محاسبات تعداد و ظرفیت، یک دستگاه آسانسور کفایت نماید.

– در کلیه ساختمان‌های با طول مسیر حرکت بیش از  21 متر از کف ورودی اصلی، حداقل یک دستگاه آسانسور مناسب حمل بیمار (برانکاردبر) باید تعبیه شود.

– در ساختمان‌هائی که وجود آسانسور(ها) الزامی است، باید حداقل یکی از آسانسورها قابلیـت حمـل صـندلی چـرخ‌دار (ویلچربر) را داشته باشد.

–      حداکثر فاصله پیاده روی از ورودی ساختمان یا ورودی آپارتمان‌ها برای سوار شدن به آسانسورها در هر طبقه  40 متـر می‌باشد. آسانسورها باید به نحوی جانمائی شوند که فاصله پیاده روی برای سوار شـدن افـراد بـه هـر کـابین حـداقل ممکن باشد.- ورود و خروج افراد از آسانسور به طبقات و بالعکس باید به راحتی و بدون تداخل حرکتی صورت پذیرد و فضـای کـافی جهت انتظار مقابل آسانسورها در نظر گرفته شود.

– در صورتیکه تعداد آسانسورها  3 دستگاه یا کمتر باشد می‌توان آن‌هـا را در یـک چـاه قـرار داد و در صـورتیکه تعـداد 4 دستگاه باشد، باید حداقل در دو چاه جداگانه قرار گیرند.

– در آسانسورهائی که دارای چاه مشترك می‌باشند اگر فاصله بین بیرونی‌ترین قسمت آسانسور تا لبـه کـابین آسانسـور مجاور کمتر از  30 cm باشد در سراسر چاه می‌بایست جداسازی صورت پذیرد.

مشخصات ابعادی کابین آسانسورها

آسانسور ویلچربر: ابعاد کابین: عرض:  110/cm عمق: 140cm/ ارتفاع:220cm

ابعاد در: عرض:  80 cm/ارتفاع: 200 cm

آسانسور برانکاردبر: ابعاد کابین: عرض:  110 cm/عمق:  210 cm/ارتفاع: 220 cm

ابعاد در: عرض:  90 cm/ارتفاع: 200 cm

جهت اطلاعات بیشتر در خصوصا بعاد آسانسور در پلان این مقاله را مطالعه کنید.

ابعاد عمق راهروی مقابل آسانسورها

آسانسور تکی: برابر یا بزرگتر از عمق کابین

آسانسور گروهی مقابل هم: برابر یا بزرگتر از  210cm یا مجموع بزرگترین عمق کابین آسانسورهای روبـروی هـم (هـرکدام که بزرگتر باشد).

آسانسور گروهی کنار هم: برابر یا بزرگتر از  150 cmیا بزرگترین عمق کابین آسانسور در گروه ( هر کـدام کـه بزرگتـر باشد).

حداقل ابعاد ضروری در طراحی موتورخانه آسانسور در پلان

  • حداقل فضای باز در جلوی تابلوهای کنترل آسانسور: 70 cm
  • حداقل فضای باز در اطراف تجهیزات ثابت موتورخانه: 50 cm
  • حداقل فضای باز در اطراف تجهیزات در حال چرخش: 60cm
  • ارتفاع سکوی موتور آسانسور از کف موتورخانه: (70-100)cm

در این صورت باید از پله مناسب جهت دسترسی استفاده شود.

– ارتفاع تراز کف موتورخانه تا کف بام خرپشته حداقل: 320 cm

– بازشوی موتورخانه باید حداقل  90cm عرض و  180cm ارتفاع داشته باشـد بـه سـمت بیـرون بـاز شـود و دارای قفـل مناسب (در حیاطی) بوده و در اختیار افراد صاحب صلاحیت باشد.

– عمق چاهک از کف تمام شده معماری تا کف چاهک می‌بایست  160 cmباشد.

– در ساختمان‌های اسکلت بتنی می‌بایست اختلاف یا مازاد پهنای پوتر بتنی نسبت به دیوار اطراف چـاه بـه ابعـاد چـاه افزوده گردد و پوترها تا حدامکان به صورت کتابی طراحی گردد.- تعبیه پنجره به ابعاد  (40×40) cmجهت تهویه موتورخانه الزامی است.

– حداقل ابعادچاه آسانسور به صورت داخل به داخل حداقل می‌بایست عرض   cm 160 و عمق  cm 190 باشد.

– حداقل ابعادچاه جهت آسانسور برانکارد بر به صورت داخـل بـه داخـل حـداقل مـی بایسـت عـرض  cm 160 و عمـق  260cm باشد.

توضیحات کاملتر را در این مقاله بخوانید.

شرکت آسانسور و پله برقی الفارس یکی از شرکت های معتبر و قدیمی در صنعت آسانسور و پله برقی کشور میباشد

خدمات این شرکت شامل نصب فروش و پله برقی میباشد.

رای اطلاعات بیشتر صفحه را مشاهده کنید.

 

دکمه بازگشت به بالا