چطور دیزل ژنراتور رو نصب کنیم ؟
دیزل ژنراتور شما توسط چه فردی نصب و راه اندازی شده است؟ در چه محلی قرار دارد؟ درون حیاط ساختمان؟ در یک طبقه منفی؟ درون یک محوطه باز؟ در پشت بام؟ …
آیا میدانید که راه اندازی دیزل ژنراتور از خرید اولیه آن کم اهمیتتر نبوده و باید شرایط مهمی برای آن در نظر گرفته شود؟ آیا میدانید که در نظر نگرفتن این موارد سبب میشود تا چه اتفاقی برای دستگاه شما و راندمان کاری شما بیفتد؟
این مقاله را مطالعه نمایید تا پاسخ این سوالات را به دست آورید. همچنین تمامی شرایط لازم و مناسب برای نصب این دستگاه را بشناسید و راندمانی بهینه و خوب از خود داشته باشید.
نصب و راه اندازی یک دیزل ژنراتور به صورت اصولی و درست، دارای تاثیری مستقیم بر روی میزان راندمان کار این دستگاه دارد. بنابراین باید این را بدانید که نصب یک دیزل ژنراتور و اینکه شروع به کار کردن میکند، به این معنا نیست که تمامی استانداردهای لازم رعایت شده است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید کارخانه هایی که دیزل ژنراتورهای خود را به شکل غیر حرفهای و غیر استاندارد نصب کردهاند، سالها دارای راندمان کاری پایینی بودهاند و از دیزل ژنراتور خود بهرهبرداری ناقصی کردند. این عدم آگاهی سبب میشود تا پرداخت هزینه آنها با راندمان مورد نشان هیچ تطبیقی نداشته باشد.
در ادامه این مقاله شما با شرایط صحیح و مناسب نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور آشنا میشوید و اطلاعات مهمی را در این باره به دست میآورید.
مراحل نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور
در ادامه شما را نحوه راه اندازی دیزل ژنراتور آشنا میکنیم:
- بارگیری و حمل به وسیله جرثقیل
یکی از مواردی که در جابجایی بسیار اهمیت دارد، ابعاد دیزل ژنراتور میباشد. در زمان بارگیری و تخلیه باید به اگزوز، رادیاتور، فیلتر هوا، و .. توجه کافی شود.
- قرار گرفتن دستگاه روی فونداسیون
فوندانسیون باید کاملا مقاوم و پایدار باشد تا مانع از شکستن شده و در مواقع تغییر، هم راستایی و تراز ژنراتور و موتور از بین نرود.
- تراز بودن محل قرار گرفتن شاسی دستگاه
یک مورد مهمی که میتواند لرزشهای موتور به کل سیستم را کاهش دهد، این است که محل استقرار دستگاه باید کاملا تراز باشد که برای این کاز از یک فوندانسیون محکم استفاده میشود.
- تعیین ارتفاع
ارتفاع یکی از موارد مهمی است که تاثیر مستقیمی روی توان موتور دارد. نصب دیزل در ارتفاع سطح دریا می تواند بسیار ایده آل باشد.
- کابل کشی
فاصله دستگاه تا تابلو برق و توان موتور از مواردی هستند که روی انتخاب یک کابل مناسب تاثیر گذار هستند.
- لوله کشی گازوئیل
برای این کار بهتر است تا از لوله سیاه استفاده شود و اتصالات، مهره و ماسوره داشته باشند. زیر لولهها باید پایههای مناسبی قرار داده شوند.
- نصب دمپر خروجی هوای گرم
خارج کردن حرارت و جلوگیری از انباشته شدن آن در درون دستگاه و اطراف آن بسیار اهمیت دارد.
- نصب کردن دمپر هوای سرد
دمپر هوای سرد باید از نوع الکتریکال باشد.
- نصب منبع اگزوز
خروجی اگزوز باید به صورتی نصب شود که دود برگشت نداشته باشد. برای این کار لازم است تا قطر لوله اگزوز حدود 15 تا 20 درصد از دهانه توربو شارژر بزرگتر باشند.
- استارت دستگاه
با رعایت کردن موارد بالا، باتریها وصل شده و هواگیری گازوئیل به درستی انجام میشود.
- نصب کانوپی
نصب کانوپی روی دستگاه میتواند تا میزان زیادی سبب افزایش دوام و عمر مفید دستگاه شود.
- سرویس و نگهداری
آخرین مرحله این است که دفترچه راهنما را به طور کامل مطالعه کنید و در زمانهای بیان شده، موارد مربوط به را چک کنید.
موارد مورد توجه در نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور
برای نصب یک دیزل ژنراتور، لازم است تا موارد بسیار مهمی مورد توجه قرار بگیرند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- محل نصب دیزل ژنراتور
برای اینکه دستگاه دیزل ژنراتور دارای عملکردی درست و رضایت بخش باشد، باید نصب آن در شرایط استاندارد و مطابق با راهنماییهای نصب آن صورت بگیرد. یکی از مواردی که باید به آن توجه ویژهای شود، انتخاب محل نصب دیزل ژنراتورها است. این محیط باید کمترین میزان آلودگی محیطی را داشته باشد و همچنین در زمان نصب، از وارد شدن زباله و هرگونه مواد خارجی به درون سیستم سوخت و یا سیسم خنک کننده، جلوگیری شود.
به نظر شما چطور میتوان مانع از ورود مواد خارجی در زمان نصب به درون بخشهایی از دستگاه شد؟
بدین منظور میتوانید تا قبل از اتصال لولههای سیستم سوخت و اتصالات، با کمک پمپ هوا آلودگیهای داخلی را پاک نمایید.
- فوندانسیون دیزل ژنراتور
مورد دیگری که باید به آن توجه شود، تراز بودن محل قرار گیری دستگاه است که یعنی باید فوندانسیون رعایت گردد. در هنگام نصب دستگاه، زیر شاسی دیزل به کمک پیچ های مخصوصی به نام بولت به فوندانسیون اتصال پیدا می کنند. وزن دستگاه و توزیع وزن از مواردی هستند که میزان استحکام آن را تعیین می کنند. ابعاد فوندانسیون باید از تمامی جهات، دارای 40 تا 50 سانتیمتر وسیعتر از شاسی دستگاه بوده و تا حدود 15 الی 20 سانتیمتر، ارتفاع بیشتری داشته باشد. مورد دیگر این است که سطح فونداسیون باید کاملا صاف و خشک باشد.
در برخی مواقع که از سیستم خنک کننده جدا و مجزایی استفاده میشود، باید فونداسیونی جدا و متناسب با سیستم خنک کننده در نظر گرفته شود. به طور کلی موارد زیر در نصب فونداسیون اهمیت دارند:
- فونداسیون در زمان نصب باید کاملا خشک و همچنین محکم باشد.
- فونداسیون دیزل ژنراتور باید از فونداسیون سازه اتاقک جدا طراحی شده باشد.
- فونداسیون سیستم خنک کننده نیز باید متناسب با آن طراحی شده باشد.
- تهویه محل استقرار دیزل ژنراتور
به دلیل احتراقی که در دیزل ژنراتور انجام میگیرد، همواره گرما تولید میشود. این گرما با سرایت به محیط اطراف، سبب گرم شدن محیط و همچنین گرم شدن آب دورن مجاری دیزل ژنراتور میشود. البته این آب به کمک ، در دستگاه خنک میگردد.
مورد دیگر این است که خود دستگاه در زمان کار کردن به دلیل اینکه مقاومت الکتریکی و جریان الکتریکی در آن وجود دارد، گرما از طریق خود آن نیز تولید میشود. اما اگر این میزان گرما که بیان شد، انباشته شده و از دستگاه و اطراف آن خارج نگردد، میتواند باعث آسیب رسیدن به سیم پیچها و عایق کاری ژنراتور شود.
برای جلوگیری از این اتفاق از دو روش برای خنک کردن این دستگاه استفاده شده است:
- روش اول: روی شفت ژنراتور، پرههایی نصب شدهاند که در این روش از آنها استفاده میشود. این پرهها سبب کشیده شدن هوای محیط از یک طرف به درون دستگاه و عبور
آن به کمک سیم پیچهای ژنراتور به سمت خروجی میشوند. - روش دوم: در این روش، در بدنه ژنراتور شیارهایی از جنس آلومینوم تعبیه شدهاند که حرارت بدنه را به محیط انتقال میدهند. به طور کلی بهترین راهکار برای خروج این حرارات، این است که دستگاه در فضایی باز نصب شود.
- هوای مصرفی دیزل ژنراتور
یکی دیگر از مواد مهمی که باید در نظر گرفته شود، این است که تمام مسیرهای هوای مصرفی دستگاه باید باز باشند. اگر این مسیرها بسته باشند و یا دارای هر گونه آلودگی باشند، سبب میشوند تا خیلی زودتر فیلترهای هوا کثیف شوند و استهلاک اگزوز زیاد شود. در این شرایط توان تولیدی دستگاه کاهش پیدا میکند.
اگر خروجی دود دستگاه، فشار برگشتی بالایی داشته باشد، مصرف سوخت بیشتر شده و به دنبال آن کارایی دستگاه و همچنین عمر مفید آن کاهش پیدا میکند.
در زمانی که اگزوز نصب میشود، باید از چگالی شدگی جلوگیری شود که برای این کار میتوان، قسمت افقی اگزوز به بیرون را در حالت شیب دار قرار داد.
همچنین باید در نظر داشته باشید که برای چند دستگاه از لوله مشترک خروجی دود استفاده نشود. در برخی موارد لازم است تا اگزوز از دیوار عبور داده شود، برای این کار باید از لوله بزرگتری در محل دیوار استفاده شده و پس از آن لوله اگزوز اصلی از درون آن عبور داده شود. با این کار شرایط مناسبی برای انبساط و انقباض لوله فراهم میشود.
- استفاده از کانوپی
منظور از کانوپی این است که محل قرار گرفتن دستگاه، دارای سقف و محفظه ای باشد. در واقع سازهای که برای اتاقک طراحی میشود، باید معماری مناسبی با شرایط اقلیمی منطقه داشته باشد. پس عایقهای حرارتی و رطوبتی مناسبی میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.
همچنین باید آبروهای کافی در اظراف سقف قرار گرفته باشد و به صورت مناسبی جمع آوری شوند.
برخی از مناطق ایران به دلیل زلزله خیز بودن، باید از اتاقکهای مقاوم در برابر زلزله استفاده نمایند.
پس برای اینکه عمر مفید دستگاه بالا رود، لازم است تا از سقف برای دور ماندن از شرایط بد محیطی استفاده شود.
- سیستم سوخت رسانی
سوخت دیزل باید در شرایط بسیار مساعدی ذخیره و انتقال داده شود، زیرا در غیر این صورت میتواند تا حد زیادی خطر آفرین باشد. یک نکته مهم این است که تانک سوخت و لولهها نباید از فلزهای آهن گالوانیزه و یا مس استفاده داشته باشند. همچنین اگزوز و تانک باید تا حدودی با هم فاصله داشته باشند. دیگر مواردی که در سیستم سوخت رسانی باید مورد توجه قرار بگیرند، عبارتاند از:
- لوله رفت سوخت باید حدود 15 تا 50 میلیمتر بالاتر از کف تانک قرار بگیرد. باید توجه شود که سوختی که دورن تانک ریخته میشود، گازوئیل خالص باشد، زیرا استفاده از دیگر مواد مانند نفت، آب، بنزین و .. میتوانند به قطعات دستگاه آسیب برسانند.
- همچنین سوخت باید عاری از مواد اضافه ای مانند آب و کاملا تمیز باشد. به همین ترتیب ورودی مخزن سوخت از فیلتر استفاده میشود.
دستورالعملهای ایمنی برای نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور
- افرادی که در بخشهای نگهداری، تعمیر، راه اندازی و نصب دیزل ژنراتور فعالیت میکنند، باید کاملا مجرب بوده و تخصص و مهارت آن را داشته باشند. آنها باید در خصوص تمامی مقررات محلی و قانون جاری آگاهی کامل نیز داشته باشند.
- روی صفحات الکتریکی، روغنی و سوختی، باید تمامی علائم خطر قید شوند.
- در فضای اطراف دستگاه، باید دستگاههای اطفا حریق وجود داشته باشند.
- در زمان جابجایی دستگاه و بارگیری برای اینکه از ایجاد خسارت به دستگاهها و افراد جلوگیری شود، باید به دقت از سالم بودن تجهیزات اطمینان حاصل شود. بهتر است تا برای بارگیری از تسمههایی قوی و استاندارد و وسایل مناسب استفاده نمایید.
- فضای دستگاه باید دارای راههای خروجی مناسبی باشد.
- روی بخشهای متحرک دیزل ژنراتور باید از گارد و حفاظهای مناسب استفاده شود.
- در اطراف دستگاه باید از مهارهای مناسب و کاربردی استفاده شود.
- دمای خروجی دستگاه حدود 450 الی 550 درجه سانتی گراد میباشد، پس لولهها باید عایق کاری مناسبی داشته باشند.
- دراتاق دیزل ژنراتور باید از عدم چکه کردن سوخت و روغن اطمینان حاصل شود، زیرا این اتفاق میتواند منجر به آتش سوزی گردد.
- سوخت دیزل باید با احتیاط فراوانی حمل شود، زیرا میتواند منجر به آتش سوزی گردد.
- برای جابجایی و بلند کردن دستگاه، جرثقیل باید ظرفیت مناسب و مطابق با فاصله جرثقیل از محل تخلیه و وزن دستگاه داشته باشد. کارشنان میتوانند به خوبی ظرفیت جرثقیل را محاسبه نمایند.
- تمام ابزارهای فلزی باید به دور از باتریهای پوشیده نشده قرار داشته باشند.
- سیگار کشیدن در مجاورت مخازن گاز و سوخت، اکیدا ممنوع است.
- مایع خنک کننده و روغن کاری موتور باید در شرایط خاص خود و در محل منتخب، دور ریخته شوند.
- محل نصب دستگاه باید در مکانی باشد که هواکشهای ورودی و خروجی توسط برگ درخت و موارد دیگر پوشیده نشوند.
سوالات متداول
- آیا نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور بنز، با دیگر انواع برندهای دیزل ژنراتور تفاوت دارد؟
به طور کلی راه اندازی این نوع دستگاهها به صورت اصولی طی مراحلی که در این مقاله مطرح کردیم، انجام میشود. با این حال برای دریافت اطلاعات بیشتر با دشت نور تماس گرفته و راهنماییهای لازم را از متخصصان فنی ما به دست آورید.