تفاوت میان سنسور فشار و پرشر سویچ و گیج فشار و مانوستات
تفاوت میان سنسور فشار و پرشر سویچ و گیج فشار و مانوستات
همه ی این تجهیزات ابزار دقیق وظیفه ی اندازه گیری و کنترل فشار را بر عهده دارند. اما خروجی های آن ها با هم کمی متفاوت می باشد. برای مثال در گیج فشار و مانوستات شما می توانید بر روی صفحه گرد عقربه ای مقدار فشار را ببینید و در مانوستات ها علاوه بر مشاهده سیگنال و فرمان قطع یا وصل را بدهید همینطور که در پرشر سوئیچ ها و پرشر ترانسمیتر ها به وسیله یک کنتاکت (تیغه فرمان) یا ارسال سیگنال های آنالوگ و دیجیتال به اتاق کنترل این میزان فشار دقیق را به ما نشان می دهند در غیر این صورت ما نمی توانیم مقدار را مشاهده کنیم. در گیج های فشار ما ارسال سیگنال را نداریم.
پرشر سوئیچ
پرشر سوئیچ جهت ایمنی و تنظیم فشار مخازن یا جلوگیری از افزایش فشار در محیط های مستعد کاربرد دارد. این محصول در کارایی شباهت زیادی به سوپاپ اطمینان دارد اما نسخه پیشرفته تر آن با کاربرد بیشتر به شمار می آید. پرشر سوئیچ ها به صورت مکانیکی و مانند گیج های فشار با مکانیزم های بوردون تیوب یا دیافراگم در نقطه تنظیم (set point) رله را فعال می کنند و با فرمان کنتاکت الکتریکی خود در خروجی به عنوان یک کنترلر on و off عمل خواهند کرد.
از اجزای مهم داخلی پرشر سوئیچ می توان به فنری که زیر پورت اتصال نصب می شود ما برای تنظیم فشار مورد نظر باید به وسیله ی پیچی که روی این محصول قرار دارد محدوده خود را مشخص کنیم تا این فنر را کالیبره کنیم. کالیبره به طور ساده یعنی اندازه شده با آن فشاری که ما می خواهیم.
برای مثال فشار کمپرسور سیستم ما 10 بار است و ما احتیاج داریم فشار سیستم هم از این میزان بیشتر نشود. پس آن را طوری تنظیم می کنیم که اگر فشار از 10 بار بیشتر شد با استفاده از سنسور یک فرمان الکتریکی قطع صادر کند. پرشر سوئیچ ها در کمپرسور های تک فاز و سه فاز استفاده می شوند. و در برند های مختلفی مانند پرشر سویچ ساگی نومیا و پرشر سوئیچ دانفوس با محدوده بار های مختلف تولید شده اند.
نوع دیگر پرشر سوئیچ ها دیجیتالی است. نکته بسیار مهم و منحصر به فرد پرشر سوئیچ دیجیتال وجود دو رله مستقل در آن است. این دو رله می توانند به صورت نرمالی کلوز (normally closed) و نرمالی اوپن (normally open) تنطیم شوند.
سنسور فشار یا پرشر ترانسمیتر
پرشر ترانسمیتر همانند پرشر سوئیچ به طور نرمال خروجی را به ما نشان نمی دهد مگر اینکه توسط یک کابل و انتقال به پی ال سی یا نمایشگر سنسور فشار مجزا آن را ببینیم. اگر نمایشگر بر روی در تابلو نصب شود به آن نمایشگر تابلویی گفته می شود و اگر روی خود سنسور نصب شود به نام local Indicator شناخته می شود.
اگر بر روی سنسور نصب شود شما دیگر نیازی به کابل برای نمایشگر ندارید و علاوه بر اینکه نمایشگر را نصب کردید دوباره می توانید سیم ها را متصل کنید به PLC یعنی خروجی سنسور خود به دستگاهی که قرار است این اطلاعات را دریافت کند انتقال می دهید.
همچنین پرشر ترانسمیتر می تواند اطلاعاتی مانند اختلاف فشار و میزان حرارت را به صورت سیگنال هایی به مرکز کنترل ارسال می کند و اگر در قسمتی اشکالی باشد اطلاع می دهد. این تجهیز برای کنترل فشار و نمایش مقدار های فشار همچنین نشان دادن مقادیر سطح مایعات در مخازن کاربرد دارد.
ترانسمیتر ها بعد از اندازه گیری مقدار فشار را به کمک سیگنال به اتاق کنترل انتقال می دهند این سیگنال می تواند به صورت آنالوگ و دیجیتال باشد. به طور ساده سیگنال آنالوگ به صورت پیوسته و تمامی بازه ها را نشان می دهد در حالی که سیگنال دیجیتال تنها دو مقدار 0 یا 1 را ارسال می کند. یعنی اگر فشار به حد تعیین شده برسد مقدار یک را ارسال می کند در غیر این صورت صفر می باشد.
محل نصب آن معمولا روی لوله ها و مخازن در نقاط اندازه گیری می باشد. پرشر ترانسمیتر از بخش های ماژول الکترونیکی مبدل سیگنال سنسور پورت فشار واشر آب بندی و قسمت آچار خور تشکیل شده است.
مزایای استفاده از پرشر ترانسمیتر عبارتند از
- قابلیت اندازه گیری فشار سطح به صورت مستقیم یا تفاضلی
- استفاده در انواع محیط های مختلف و حتی به صورت غرق شده
- مقاوم در میدان های تابشی و الکترو مغناطیسی به دلیل استفاده از مواد پیزو الکتریک در ساختار اندازه گیری
- قابلیت اتصال به سیستم های الکتریکی و ارسال سیگنال های استاندارد.
- اندازه گیری فشار نسبت به فشار اتمسفر
گیج فشار
وظیفه ی گیج فشار نشان دادن مقدار فشار است و متداول ترین نوع ابزار دقیق است. گیج فشار یک نقش انکار نشدنی در انواع سیستم ها مانند پنوماتیک و هیدرولیک دارد. ما باید در هر یک از این سیستم ها بدانیم که در هر موقعیت فشار در چه حالتی قرار دارد که برای مثال در سیستم های هیدرولیک بتوانیم فشار شکن سر راه آن قرار دهیم. یا در سیستم های پنوماتیک متوجه علت افت فشار می شویم.
گیج فشار ها دارای دو نوع خشک و روغنی هستند. در نوع روغنی از گلیسیرین استفاده می شود به این دلایل که در طولانی مدت تیره نمی شود کمترین فشار را به گیج وارد می کند و چگالی کمتری هم دارد. گیج های خشک در مواردی استفاده می شوند که در آن سیستم لرزش زیاد نیست و احتیاج به دقت بالا و گرما و سرمای شدید هم نباشد.
در گیج فشار روغنی گلیسیرین باعث می شود لرزش های موجود به حداقل برسد و فشار دقیق تری را مشاهده کنیم. گیج فشار ها بر روی خطوط لوله و یا روی مخازن نصب می شود و فشار لحظه ای را نشان می دهد. مکانیزم اندازه گیری آنها بوردون تیوب یا کپسولی بوده اما نوع پر طرفدار آن در دنیا و با قیمت مناسب بوردون تیوب می باشد. در هنگام خرید دقت کنید گیجی که انتخاب می کنید مناسب آن محدوده ی اندازه گیری که می خواهید باشد.
مانوستات
مانوستات ها یا ترمومتر های کنتاکت دار در صنایع کاربرد زیادی دارند. آن ها عمدتا برای اعلام یک محدوده از فشار یا دما استفاده می شوند. زمانی که فشار از یک حدی بیشتر یا کمتر شود یک سیگنال مثلا یک آلارم را فعال یا فرآیند را قطع می کنند. یکی از مزیت های مانوستات خواندن هم زمان فشار در محل است.
هر موقعیتی که فشار فرآیند باید به صورت محلی مشخص شود و در عین حال مدار ها باید ساخته شوند یا شکسته شوند مانوستات می تواند مورد استفاده قرار گیرد. مانوستات ترکیبی از مانومتر (گیج فشار) و پرشر سوئیچی که کنتاکت های آن روی عقربه ها نصب شده می باشد. پس هنگامی که عقربه ها تکان می خورند بر اساس تنظیمات انجام شده فرمان را صادر می کند یا می توان خروجی آن را به اتاق کنترل انتقال داد.
اندازه صفحه مانوستات ها معمولا ۱۰ یا ۱۶ سانتی متری است. در بعضی از برند های مانوستات مانند WIKA می توان آن را با روغن پر کرد تا در سیستم هایی که لرزش بالایی دارند تشخیص میزان دقیق دما یا فشار راحت تر باشد.
یکی از رایج ترین کاربرد های مانوستات در سیستم های هیدرولیک است. در این سیستم ها مانوستات برای کنترل فشار مایعات و جلوگیری از افت یا افزایش ناگهانی فشار به کار می روند. در این زمینه می توان گفت که این ابزار به محافظت از پمپ ها و سایر اجزای سیستم هیدرولیک کمک می کند.
مانوستات ها همچنین در سیستم های پنوماتیک که از هوا یا گاز های فشرده برای انجام کار استفاده می کنند کاربرد دارند. در این سیستم ها مانوستات برای تنظیم و کنترل فشار هوا به کار می روند تا از عملکرد صحیح و ایمنی سیستم اطمینان حاصل شود.
در سیستم های گرمایش و سرمایش مانوستات ها برای تنظیم و کنترل فشار گاز یا مایع مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم ها به فشار خاصی برای عملکرد صحیح نیاز دارند و مانوستات ها از این فشار مناسب اطمینان حاصل می کنند. این ابزار در حفاظت از تجهیزات گرمایش و سرمایش و جلوگیری از خطرات احتمالی مانند انفجار یا نشتی بسیار حیاتی است.
در صنعت خودروسازی نیز مانوستات ها برای کنترل فشار در سیستم های مختلف از جمله سیستم ترمز و سیستم تهویه به کار می روند. این ابزار ها می توانند فشار هوا یا روغن ترمز را تنظیم کرده و از عملکرد صحیح سیستم های ایمنی خودرو اطمینان حاصل کنند.
نکات ضروری هنگام خرید گیج فشار و ترانسمیتر فشار و پرشر سویچ و مانوستات
- منفی یا مثبت بودن فشار مورد اندازه گیری
- دقت فرستنده فشار و مطلق و نسبی بودن فشار اندازه گیری شده
- جنس بدنه و نوع خورندگی ماده
- نوع سیال ورودی و نحوه خروجی
- نحوه و محیط نصب فرستنده فشار
- فاصله ی تجهیز تا اپراتور
شما می توانید تمامی تجهیزات ابزار دقیق از جمله پرشر سوئیچ پرشر ترانسمیتر گیج فشار و مانوستات را از سایت https://www.markazbargh.com/ با تنوع و کیفیت بالا تهیه کنید.