آینده ارزهای دیجیتال در ایران؛ قانونگذاری به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟
بیت کوین، به عنوان اولین ارز دیجیتال جهان فعالیت خود را از سال 2009 آغاز کرده است و در حالی که تنها 14 سال از این زمان میگذرد، اما بیت کوین و رمزارزها موفق شدهاند تا بازاری تریلیون دلاری ایجاد کنند و معاملات آنها به صورت روزانه در سطح جهان انجام میشود.
ارزهای دیجیتال در مقایسه با دیگر بازارهای مالی جهانی، عمر بسیار کمتری دارند و به همین دلیل در سرمایهگذاری و فعالیت در این بازار همچنان با برخی چالشها از جمله قانونگذاری مواجه هستیم و ایجاد و اعمال چارچوب قانونی بر این بازار نوین یکی از موضوعات داغ مورد بحث بسیاری از کشورهای جهان است.
با صعود قیمتی شدید ارزهای دیجیتال طی چند سال گذشته، خرید و فروش این داراییها در کشور ما نیز محبوب شدهاند و با توجه به نبود قانونگذاری مشخص در این فضا، برخی نسبت به آینده ارزهای دیجیتال و روند قانونگذاری مقامات نگرانی دارند. به همین دلیل در ادامه این مقاله میخواهیم آینده ارزهای دیجیتال و وضعیت قانونگذاری را بررسی کنیم، پس اگر از سرمایهگذاران و یا علاقه مندان به این بازار هستید، مطالعه ادامه مطلب را از دست ندهید.
قانونگذاری در فضای ارز دیجیتال و اهمیت آن
با افزایش محبوبیت و گسترش ارزهای دیجیتال در جهان، قانونگذاری رمزارزها هم اکنون در اکثر کشورهای جهان دنبال میشود. مقررات ارزهای دیجیتال این امکان را به شرکتها و مردم میدهند تا به راحتی و با خیال راحت از رمزارزها نیز استفاده کنند که در نهایت به نفع تمام طرفین است.
این قانونگذاریها و ارائه چارچوب قانونی مشخص، سرمایهگذاری بیشتر شرکتها در این بازار را تقویت میکند و به فعالان این امکان را میدهد تا به عنوان یک مرجع قانونی به کاربران خود خدمات دهند.
در حالی که هم اکنون برخی کشورها مانند چین ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کردهاند، اما رویکرد کلی اکثر کشورهای جهان نسبت به رمزارزها مثبت بوده است و کشورهای جهان در تلاش هستند تا با ارائه قوانین واضح و مشخص، از دارایی مردم خود محافظت کنند و راهی مطمئن و ایمنتر برای ورود و فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال را در اختیار علاقه مندان قرار دهند.
کشور ما نیز در این مسیر اقداماتی انجام داده است، اقداماتی که کافی نیستند اما میتواند شروعی برای مسیر قانونگذاری در فضای رمزارز باشد.
قانونگذاری ارزهای دیجیتال در ایران
ایران از جمله کشورهای جهانی است که به مدت چندین دهه با مشکلات بزرگ اقتصادی از جمله تحریمها دست و پنجه نرم میکند؛ تحریمهایی که معاملات بینالمللی را برای شرکتها و مردم بسیار دشوار کرده است. ارزهای دیجیتال در این میتوانند به ما کمک بسیاری کنند و راهی را برای حل این مشکل در اختیار دولت، شرکتها و سازمانهای خصوصی و دولتی و مردم قرار دهند.
به همین دلیل در حالی که برخی شایعات پیرامون ممنوعیت ارزهای دیجیتال در کشور وجود داشت، اما بعید است تا شاهد ممنوعیت رمزارزها در کشور باشیم و با توجه به استقبال گسترده مردم و ورود سرمایه عظیم به این بخش، نابودی این حوزه میتواند اثرات مخرب بزرگی برای اقتصاد ناسالم حال حاضر کشور داشته باشد.
اما عدم ممنوعیت به معنی رهاسازی بازار ارزهای دیجیتال نیست و ایران نیز همانند دیگر کشورهای جهان باید چارچوب قانونی و رویکرد خود را در این بازار شفافسازی کند.
یکی از اولین و مهمترین اقداماتی که در این زمینه مشاهده کردیم، قانونی شدن فعالیت استخراج ارزهای دیجیتال بود. با افزایش فعالیت استخراج ارز و افزایش مصرف انرژی، ایران مقرراتی را پیرامون مزرعههای استخراج وضع کرد و این امکان را برای علاقه مندان فراهم کرد تا با دریافت مجوزها، به صورت قانونی فعالیت خود را ادامه دهند.
با این حال فعالیت استخراج ارز دیجیتال در کشور ما آنطور که پیشبینی میشد به خوبی پیش نرفت و بارها تا به امروز و طی سالهای گذشته شاهد توقف فعالیت مزرعههای استخراج، افزایش هزینهها و تغییر در قوانین و مقررات بودهایم که شرایط نه چندان جالبی را برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است.
در حالی که فعالیتهای قانونگذاری مختلفی در حوزه استخراج ارزهای دیجیتال در کشور ما انجام شده است، اما متأسفانه در سمت مقابل در معاملات ارزهای دیجیتال و نحوه فعالیت شرکتها در این بازار شاهد خلع قانونی هستیم، خلعی که اکثر سرمایهگذاران را تحت تأثیر قرار میدهد و برخی نگرانیها را ایجاد کرده است.
در حالی که دهها صرافی متنوع در کشور عرضه شدهاند که به صورت روزانه به هزاران کاربر خدمات میدهند، اما این صرافیها به دلیل نبود چارچوب قانونی نمیتوانند مجوز فعالیت دریافت کنند و هرچند وقت یکبار برخی اخبار و شایعات پیرامون ایجاد مشکل برای درگاههای پرداختی آنها منتشر میشود.
تمام این موارد باعث شده است تا رشد اکوسیستم ارزهای دیجیتال و فناوری بلاک چین به نحوی که پتانسیل آن وجود دارد در کشور ما انجام نشود.
با این حال اخیراً نشانههای مثبتی دیده شده است و با فعالیتهای گسترده پیرامون عرضه ارز دیجیتال بانک مرکزی ایران به نام رمزریال و همچنین انجام معاملات بینالمللی و واردات با رمزارز، به نظر میرسد که بزودی شاهد تغییراتی در این بخش باشیم و قانون در حوزه ارزهای دیجیتال شفافتر شود.
قانونگذاری، پیش نیاز استفاده گسترده از ارزهای دیجیتال
با ایجاد چارچوب قانونی در بازار ارزهای دیجیتال، شرکتها و فعالان با خیال راحتتری میتوانند فعالیت کنند، کلاهبرداریها کمتر خواهد شد و سرمایهگذاری در بازار بیشتر میشود.
بازار ارزهای دیجیتال پتانسیل بسیار زیادی در کشور ما دارد و پیشبینی میشود که بزودی و در سال 1402، با قانونگذاری شفاف، هدفمند و کاربردی در این حوزه، شاهد استفاده از این پتانسیلها در راستای تقویت قدرت اقتصادی مردم و فعالان باشیم.