از سیم جوش برای چه مواردی استفاده می شود؟
سیم جوش چیست؟
سیم جوش استیل مادهای است که از آن برای پرکردن فضاهای خالی در انواع جوشکاری استفاده میشود. در فرآیند جوشکاری سیم مستقیم یا جوش MIG-MAG جریان گرمای پیوستهای تولید میشود و یک قوس الکتریکی از سیم به جسم فلزی ایجاد میکند. برای ایجاد جوش همگن باید با استفاده از گاز محافظ مانع تماس اکسیژن و نیتروژن شد. نام MIG-MAG مخفف MIG (فلز گاز خنثی) و MAG (فلز گاز فعال) است. گزینههای زیادی برای انتخاب سیم جوش موجود هستند که با توجه به اندازه جوشی که باید ساخت، قطر سیم تغییر میکند.
ویژگیهای سیم جوش
سیم جوشها ویژگیهایی دارند. در ادامه به چند نمونه از مهمترین آنها میپردازیم:
- همیشه باید برای جوشکاری MIG-MAG از جریان مستقیم (DC) استفاده کرد تا قوس الکتریکی پایدار باشد.
- با توجه به نوع گاز مورد استفاده در فرآیند، عواملی از قبیل انرژی ورودی، سرعت جوشکاری، ظاهر نهایی درزها، برآمدگیها و پاشش تغییر میکنند.
- در روش MIG از گازهای آرگون، مخلوط آرگون و اکسیژن و هلیوم استفاده میشود. در فرآیند MAG، از کربندیاکسید و مخلوط آن با آرگون استفاده میشود.
کاربردهای سیم جوش
- سیم جوش در تعمیرگاهها و بسیاری از فرآیندهای صنعت جوشکاری استفاده میشود.
- از سیم جوش در سطح گستردهای برای ساخت خطوط لوله، مخازن هیدرولیک، سازههای فلزی و هم چنین در کشتیسازی و صنایع فرآوری ورق فلز استفاده میشود.
مزایای سیم جوش
سیم جوش مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
- امکان جوشکاری انواع قطعات در هر موقعیتی وجود دارد.
- فینیش آن خارقالعاده است؛ چون پاششهای بسیار کمی باقی میگذارد.
- گازهای آلاینده و سمی کمی در طول فرآیند تولید میشوند.
- جوشکار ماهر و باتجربه از فرآیندهای اتوماتیک یا نیمهاتوماتیک استفاده میکند و کار آن آسانتر میشود.
معایب سیم جوش
درست است که سیم جوش مزایای زیادی دارد اما همیشه هم اوضاع بر وفق مراد نیست. چند مورد از معایب سیم جوش به شرح زیر هستند:
- هزینه بالا به خاطر قیمت تجهیزات
- سیستم خنککننده در مقایسه با سایر روشهای کاری سریعتر است.
- در موقعیتهایی که دسترسی مشکل یا حساس باشد، استفاده از سیم جوش کار آسانی نیست.
بررسی انواع سیم جوش
سیم جوش انواع مختلفی دارد و به یک نوع فلز پرکننده محدود نیست. میتوان از قطرهای مختلف آن استفاده کرد و آلومینیوم، فولاد ضد زنگ، فولاد نرم، فولاد گالوانیزه و مواد مختلف را جوش داد؛ البته به شرط اینکه سیم مناسب برای آن نوع فلز پایه موجود باشد. به طور کلی میتوان انواع سیم جوش را به دو دسته تقسیمبندی کرد.
سیم جوش سخت
از این سیم جوش برای جوشکاری MIG استفاده میشود و به آن «سیم سخت» هم میگویند؛ چون آنقدر سخت است که میتوان آن را فقط با انبردست جوشکاری برش داد ولی سیم جوشهای توپودری به راحتی با دست بریده میشوند. برای سیم جوشهای سخت باید از گاز محافظ هم استفاده شود تا بتوان از جوش در حالت مایع محافظت کرد.
سیم جوش توپودری
سیم جوش توپودری نوعی فلز پرکننده مفتولی با مغزی فلاکس است. این دسته از سیم جوشها محافظت دوگانه دارند. معمولاً فلاکس موجود در سیم جوش با تولید محصولات گازی و مایع باعث محافظت در فرآیند جوشکاری میشود که به این فرآیند، خود محافظ میگویند. البته گاهی هم از گاز محافظ استفاده میشود.
سیم جوش آهن
شکلپذیری خوبی دارد و قابلیت ارتجاعی آن عالی است. سیم جوش آهن گالوانیزه در برابر خوردگی مقاوم است و از آن برای ساخت شبکهها، نردههای بزرگراهها و قطعات اتومبیل استفاده میشود.
سیم جوش آلومینیوم
در برابر خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد، هدایت حرارتی آن زیاد بوده و هم چنین هدایت الکتریکی خوبی دارد. در لحیمکاری مواد آلیاژ آلومینیوم، Al-Mn، Al-Si-Mg کاربرد دارد.
سیم جوش نقره
نقطه ذوب پایین و چگالی کمی داشته و در ابزار دقیق مانند دستگاههای تهویه مطبوع و محصولات الکترونیکی استفاده میشود. در هوا فضا، الکترون و ماشینآلات هم کاربرد دارد.
سیم جوش کاربیت
بیشتر در جوشکاریهای صنعتی استفاده میشود و مقاومت و دوام بیشتری نسبت به جوشهای دیگر دارد. نرخ رسوب این سیم جوش بالا است که سرعت عمل را زیاد میکند.
سیم جوش روی
سیم جوشهای گالوانیزه با پوشش 95 درصدی روی، مقاومت بسیار بالایی به خوردگی دارند و برای گابیونسازی استفاده میشوند.
سیم جوش CO2
یکی از سیم جوشهایی است که در آن از کربندیاکسید بهعنوان گاز محافظ در فرآیند جوشکاری استفاده میشود. در جوشکاری اتوماتیک و جوشکاری سراسری کاربرد دارد.
انواع سیم جوش بر اساس نوع ساخت
سیم جوش ها را بر اساس نوع ساخت ها آنها به ۴ دسته تقسیم بندی می کنند.
۱. کم هیدروژن:
فلاکسی که در این الکترود به کار رفته دارای هیدروژن کمی است و از آن برای فولاد های پر کربن استفاده می شود. پرکاربرد ترین الکترود ها در این دسته شامل الکترود E7018 و الکترود E7028 می باشد.
۲. الکترود چسبان:
این نوع الکترود باعث رسوب گذاری سریع می شود و از پوشش فلاکس سنگین بر روی سیم برخوردار است. سیم جوش های E6027 و E6028 جزو پرکاربرد ترین ها هستند.
۳. الکترود سریع انجماد:
از جمله ویژگی ها مهم این نوع، می توان به استفاده در محیط های مختلف، سرباره کم و ایجاد قوس قوی اشاره کرد. یک نوع مهم سیم جوش سریع انجماد E6010 می باشد.
۴. الکترود انجماد پر شده:
این نوع الکترود ها دارای فلاکس سنگینی هستند. از ویژگی های مهم این نوع الکترود، ایجاد جوش های یکنواخت است. الکترود های E6013، E6012 و E7014 از مهمترین های این گروه محسوب می شوند.
بهترین سیم جوش
سیم جوشهای خوب مانع از مسدود شدن و آسیب به دستگاه جوش یا میشوند. کار را باکیفیت بالاتر انجام داده و جوشکاری را آسانتر میکند. استفاده از سیم جوشهای باکیفیت باعث میشود که جوشهای متحرک سالها دوام بیاورند. سیم جوش خوب چند ویژگی دارد: استحکام برشی بالا، قطر ثابت سیم، پاشش پایین، قابلیت تغذیه بالا، مرطوبکنندگی عالی، فینیشهای تمیز. سیم جوشINEFIL ER70S-6 MIG و سیم جوش فولاد کربنی YesWelder ER70S- MIG دو نمونه از بهترینهای سال 2021 هستند.
مزایای سیم جوش INEFIL ER70S-6 MIG
- نفوذ بالا و ظاهر مهرهای
- سیمهای قابل کنترل
- جداکردن آسان از قرقره
- قابلیت تغذیه بالا
- بدون تخلخل
- پاشش کم
- مناسب برای پروژههای جوشکاری تکپاس و چندپاس
- عملکرد عالی با مخلوط 80% آرگون، 20% کربندیاکسید و حتی 75% آرگون، 25% کربندیاکسید
- بسیار صاف و بدون ناحیه نامنظم
- عدم کشش سیم
- بافت و رنگ مناسب
- قطر سیم ثابت
مزایای سیم جوش فولاد کربنی YesWelder ER70S- MIG
- حاوی ترکیب بالایی از اکسیدکنندههای منگنز و سیلیکون
- نفوذ بالا و ظاهر مهرهای زیبا
- فاقد مشکل پاشش
- قابل کنترل
- امکان جوشکاری تمیز
- تطابق با جوشکارهای MIG با سوراخهای آربور 5 سانتیمتری و قطر رول 20 سانتیمتری
- تغذیه پیوسته
کارایی انواع سیم جوش یا الکترود در چیست؟
یکی از مهمترین مشکلاتی که اکثر جوشکارهای مبتدی با آن روبرو هستند این است که نمیدانند کارایی هر انواع سیم جوش یا الکترود در چیست و این میتواند یکی از ناامیدیهای شروع کار در جوشکاری باشد. با این حال، به جرات میتوان گفت که جوشکاران با سابقه هم اگر بطور منظم روی فلز خاصی کار نکنند، نمیدانند که میله خاص جوشکاری آن فلز کدامست. به همین دلیل خواندن این مقاله اکیدا به شما توصیه میشود.
این یکی از متداول ترین انواع پرکننده نیکل، آنهم به یک دلیل است: چون کار میکند. به طور معمول برای افزودن چندین لایه مقاوم در برابر خوردگی و مقاومت در برابر حرارت، به فولادی استفاده میشود که مقاومت کمتری در برابر خوردگی دارد. این واقعیت که این فلز قابل سخت شدن نیست، به این معنی است که حتی اگر دو قطعه فولاد سخت شده را به هم متصل کنید، جوش تولید شده نرمتر از خود فلز خواهد بود.
شاید تاکنون فهمیده باشید که در اینترنت اطلاعات غلط زیادی در مورد جوشکاری آلومینیوم وجود دارد چون این جوشکاری میتواند یک چالش باشد. یکی از اصلیترین نکاتی که لازمست بدانید اینست که آلومینیوم مورد جوشکاری شما نوعی ماده خام است که میتواند به درستی جوشکاری شود. در غیر این صورت، با جوشهای نامرتب و ترکیبنشدهای روبرو خواهید شد که میتوانند پر از ترک و حباب و شکننده باشند.
گرچه جوشکاری آلومینیوم با قوس روش ترجیحی برای ترکیب دو قطعه نیست، ولی کارساز است چون معمولاً میخواهید مادهای داشته باشید که بیش از ۲۰ سانتیمتر ضخامت داشته باشد. اگر میخواهید مواد نازکتری را با قوس الکتریکی جوش بدهید، باید تنظیمات برق را روی دستگاه جوش طوری تنظیم کنید تا مطمئن شوید که مواد را نمیسوزاند. با این اوصاف، اگر میخواهید آلومینیوم را جوش دهید، روش مناسب برای این کار جوشکاری TIG با مخلوط هلیم/ آرگون است که کندترین و تمیزترین روش قابل کنترل برای جوشکاری آلومینیوم به حساب میآید.
موقع جوشکاری آلومینیوم، خیلی مهم است که قبل از شروع کار با برس برنجی یا مفتولی و یا یک تکه کاغذ سنباده محل جوشکاری را تمیز کنید. برای داشتن یک جوش تمیز، باید مطمئن شوید که در مراحل تمیز کردن، هر گونه روغن را از قطعه خارج کردهاید. این کار تضمین میکند که با شروع جوشکاری، جوش به فلز میچسبد؛ مهم است که مقاومت تا حد ممکن کم باشد.
الکترود سری E4043
این سری از میلههای جوشکاری به طور معمول ۲۰ سانتیمتر ضخامت دارند و دارای روکش هستند که برای استفاده با قطب نرمال با قدرت DC طراحی شدهاند. دو مشکلی که در این نوع میله جوشکاری با آن روبرو خواهید شد اینست که ساخت جوش به میله زیادی نیاز دارد. یک جوش بسیار کوتاه میتواند در کمترین زمان نصف میله را بخورد. مشکل دیگرش، تجمع سرباره است که تشخیص چگونگی تخریب جوش را دشوار میکند چون سرباره بر روی جوش در حوضچه جمع میشود. بعد از جوشکاری، باید مقدار زیادی سرباره را تمیز کنید. به نظر میرسد اگر پیش از شروع کار، مواد را از قبل گرم کنید، جوش محکمتری خواهید داشت با شکاف و حباب کمتر.
جوشکاری مس
مس یکی دیگر از آن دسته فلزاتی است که باید قبل از جوشکاری آماده شود. از آنجا که مس گرما را پخش میکند، جوشکاری آن سخت است چون ناحیه جوشکاری به سرعت خنک میشود. برای درمان این مسئله باید همیشه مس را از قبل گرم کنید چون گرمای تولیدی جوش را زیاد جذب نمیکند. جوشکاری TIG (گاز بی اثر تنگستن) و جوشکاری MIG (گاز بی اثر فلزی) هر دو برای مس مناسب هستند، با این وجود هنوز هم جوشکاری قوسی رایجترین روش است. فقط یادتان باشد یک میله جوشکاری خوب پیدا کنید که بتواند با روش جوش شما کار کند.
اگر تصمیم دارید از یکی دیگر از روشها استفاده کنید، جوشکاری TIG با هلیم ۱۰۰٪ بهترین روش است. هلیوم به دلیل قابلیت هدایت گرما میتواند ۷.۱ برابر، اثر جوش را تقویت کند. همانطور که میتوانید تصور کنید، این روش هر مهرهای را که با آن کار میکنید بویژه با مس، بسیار بهبود میبخشد. در حالی که انواع مختلفی میله جوشکاری وجود دارد که برای مس مناسباند، در این مقاله تعدادی از متداولترین آنها برای شما لیست شده است.
در آخر
حال که همه چیز را در رابطه با سیم جوش می دانید، باید این را همیشه به خاطر داشته باشید که همه الکترود ها با مشخصات یکسانی تولید نمی شوند. شما باید به دنبال الکترود هایی باشید که خواص شیمی ثابت، قابلیت تغذیه، عملکرد قوس بهتری را دارا باشند. چرا که تغییر در الکترود می تواند باعث بهره وری کمتر، هزینه های بالاتر و وجود جوش های ناقص و بی کیفیت شود.