علم و تکنولوژیکسب و کار ایرانی

راهنما جامع یادگیری برنامه نویسی در سن بالا

آشنایی کوتاهی با برنامه نویسی برای مبتدیان

اگر شما هم به علاقه دارید و دوست دارید به یک برنامه‌نویس حرفه ای تبدیل شوید، توصیه‌ای که برایتان داریم این است که مقاله برنامه نویسی برای مبتدیان را آخر مطالعه کنید. برنامه نویسی برای مبتدیان نیازمند آشنایی و یادگیری اصول اولیه کدها و تمام نکاتی است که باید یک برنامه‌نویس از آنان مطلع شود. البته ناگفته نماند که یک برنامه‌نویس باید کاملا هدف و انگیزه خود را در نظر بگیرد که به چه دلیلی می‌خواهد کدهای مختلف و زبان‌های برنامه‌نویسی را در دوره برنامه نویسی بیاموزد؟ و در چه کارهایی مهارت بیشتری دارد؟! آیا می توان در خانه برنامه نویسی یاد گرفت؟

بیایید قبول کنیم که برای هر مبتدی که تازه شروع به یادگیری نحوه کدگذاری کرده‌اند یا برای هر کسی که مایل به شروع آن است می‌تواند کمی دلهره آور باشد!! اما با تلاش و آموزش‌های مختلف می‌توان از یک برنامه‌نویس مبتدی به حرفه‌ای تبدیل شد. یادگیری کدنویسی مهارت جدیدی است که این روزها بسیار مورد توجه افراد قرار گرفته است، زیرا امکان دورکاری برنامه نویس نیز وجود دارد که برای بسیاری امری ایده آل است. این تقاضا امروزه به قدری زیاد شده است که در برخی آموزشگاه‌ها درسی به نام یادگیری برنامه نویسی برای مبتدیان وجود دارد که افراد به راحتی می‌توانند به درس‌های برنامه‌نویسی دسترسی پیدا کنند.

نکته: به طور کلی برنامه‌نویسی و کدگذاری اغلب به جای هم استفاده می‌شوند اما هر دو متفاوت هستند امروزه با دیجیتالی شدن کارهای روزمره و فناوری هوش مصنوعی و صنعت خودروسازی و …، یادگیری کدنویسی به یک نیاز عصر تبدیل شده است. اگر می‌خواهید برنامه‌نویسی را از مبتدی شروع کنید بهتر است اول اصول اولیه برنامه‌نویسی را بیاموزید.

اصول برنامه نویسی برای مبتدیان

اولین و مهم‌ترین مرحله انتخاب زبان برنامه‌نویسی برای یادگیری است. توصیه می‌شود ابتدا با پایتون شروع کنید زیرا این کار مانند زبان انگلیسی ساده است و یادگیری آن بسیار آسان می‌باشد، می‌توانید برخی از بهترین آموزش‌های پایتون را بررسی کرده و شروع به کار کنید. اگر قصد دارید از زبان مورد علاقه خود شروع کنید یا برنامه‌ای را توسعه دهید بهتر است قبل از آغاز کار بررسی کنید که آیا زبان برنامه‌نویسی که می‌خواهید یاد بگیرید کاملا به کار شما می‌خورد یا خیر؟!

برخی زبان‌های برنامه‌نویسی هستند که راحت‌تر نسبت به دیگر زبان‌های برنامه‌نویسی یاد گرفته می‌شوند و مبتدیان برای شروع می‌توانند اول از یادگیری آنان شروع کنند و بعدا به سراغ دیگر زبان‌های برنامه‌نویسی بروند.

محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی برای مبتدیان

در این بخش به شما چند نمونه از محبوبترین زبان‌های برنامه نویسی برای مبتدیان را معرفی می‌کنیم که برنامه‌نویسان زیادی از آنان استفاده می‌کنند. این زبان‌های برنامه‌نویسی عبارتند از:

خرید دوره برنامه نویسی پایتون |دوره برنامه نویسی |دوره برنامه نویسی اندروید

Python (پایتون)

پایتون یکی از پرکاربردترین زبان‌های برنامه‌نویسی سطح بالا است. پایتون بیشتر به این دلیل محبوبه که ساده و قابل خواندن است و شما می‌توانید برای بیان یک مفهوم از خطوط کد کمتری نسبت به زبان‌های دیگر استفاده کنید. پایتون یک زبان اسکریپت‌نویسی است که به شما امکان می‌دهد در مدت زمان کوتاهی کدهای زیادی را تولید کنید. پایتون کاملا منبع باز (source open) و رایگان است و مبتدیان به راحتی اسناد و اطلاعات زیادی در دسترس دارند تا بتوانند پایتون را آموزش ببینند. پایتون یک پله خوب برای حرکت به سمت یادگیری سایر زبان‌های شی‌گرا است.

Ruby

Ruby همانند پایتون دارای اطلاعات و اسناد بسیاری است که افراد با دسترسی به آنان می‌توانند به راحتی Ruby را درک کنند و آن را بیاموزند. Ruby دارای انجمن تقریبا گسترده‌ای است و برنامه‌نویسان بسیاری پشت آن هستند و می‌توانند به آسانی حاضر به پاسخگویی هرگونه سوالی در رابطه با این زبان برنامه‌نویسی باشند.

جاوا به مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته است که اطلاعات زیادی در مورد آن در وب سایت‌ها وجود دارد همین امر موجب شده تا فرصتی ایده آل برای مبتدیان به وجود بیاید زیرا تقریبا هر سوالی که دیگر افراد داشته باشند در انجمن بزرگ جاوا پاسخ داده شده است.

جاوا از مجموعه‌ای ابزار باورنکردنی و ویراستاران بسیار خوبی برخوردار است که در صورت بروز هرگونه خطا بلافاصله به شما اطلاع می‌دهند. اگر شما زبان برنامه‌نویسی جاوا را بیاموزید به راحتی می‌توانید برای وب سایت و سیستم‌های دیگر شروع به ساختن برنامه کنید.

Blockly

Blockly یک برنامه رایگان است که دارای یک زبان اساسی و بصری می‌باشد. پیر و جوان می‌توانند با این برنامه کار کنند. کاربرد این برنامه این است که شما با قرار دادن بلوک‌های مختلف از زبان‌های برنامه‌نویسی می‌توانید توابعی ساده ایجاد کنید که هر شیء بصری را به یک شیء کد تبدیل می‌کند.

نکته: Blockly دارای تنظیمات ساده‌ای و شما دیگر نیاز نیست نگران خطاهای مختلف باشید.

C و ++C

C و ++C هر دو جزء محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی هستند که بسیار مورد توجه برنامه‌نویسان قرار گرفته‌اند. همانطور که می‌دانید ++C نسخه کامل‌تر و بهبود یافته C است. تقریبا می‌توان گفت که تاریخچه پیدایش این دو زبان در سال ۱۹۷۰ و اوایل ۱۹۸۰ می‌باشد. نکته بسیار مهمی که در رابطه با این دو زبان برنامه‌نویسی وجود دارد این است که شما فقط نمی‌توانید یکی از آنان را بیاموزید مثلا نمی‌توانید بگویید که فقط زبان ++C را یاد می‌گیرم و کاری به زبان C ندارم.

با این کار نه تنها پروژه شما قطعی و عملی نمی‌کند بلکه معمولا در کار خود به خطاهای مختلف نیز روبرو می‌شوید. همینطور ناگفته نماند که این دو زبان برنامه‌نویسی جزء اساس و کار علوم کامپیوتر هستند و دارای فواید بسیار زیادی می‌باشند.

HTML

اگر قصد دارید به توسعه فرانت‌اند (front-end) بپردازید، پس باید HTML را بیاموزید. برای علامت‌گذاری متن برای اینکه کامپیوتر بتواند آن را بفهمد، HTML ( یا زبان علامت گذاری متن) به کار شما می‌آید که البته یکی از ساده‌ترین زبان‌ها برای یادگیری نیز هست.

آشنایی با راه‌های یادگیری برنامه‌نویسی برای یادگیری

حال که به شما محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی برای یادگیری را معرفی کردیم در این بخش نیز می‌خواهیم راه‌هایی را به شما آموزش دهیم. برخی از راه‌های یادگیری برنامه نویسی برای مبتدیان شامل:

دوره‌های آنلاین

دوره‌های آنلاین می‌توانند در زمینه آموزش زبان‌های برنامه‌نویسی بسیار مفید باشند و افراد به راحتی می‌توانند با این دوره‌ها، زبان برنامه‌نویسی مورد نظر خود را بیاموزند.

کتاب‌های درسی

کتاب‌های کد مرجع، منبع بسیار خوبی هستند که هر مبتدی باید از آنان استفاده کند. آنها حاوی تمام نحوها و دستورالعمل‌های یک زبان هستند، و به شما این امکان را می‌دهند که در هنگام گیج شدن یا عدم اطمینان در مورد نحوه کار با کد خود، موارد مختلف را جستجو کنید.

فیلم‌های آموزشی

شما با یک جستجوی ساده در گوگل می‌توانید فیلم‌های بسیاری را تماشا کنید که به شما زبان‌های برنامه‌نویسی را آموزش می‌دهند. شما می‌توانید برای تکمیل آموزش خود فیلم‌های آموزشی را کنار دوره‌های آنلاین قرار دهید.

زمان لازم برای یادگیری برنامه نویسی

مدت زمان یادگیری یک زبان برنامه نویسی به موارد خیلی زیادی بستگی داره اما معمولا بین 4 ماه تا 1 سال متغیره. مسلما مدت زمانی که اینجا بهت میگیم کاملا نسبیه و ممکنه از آدمی به آدم دیگه متفاوت باشه. بنابراین نباید این زمان تعیین شده رو از این مقاله به صورت وحی گونه به خاطر بسپاری و اگر زمان خودت یکی دو ماه اینور و اونور شد مغرور یا دلزده بشی. مهم‌ترین عواملی که مدت یادگیری یه زبان برنامه نویسی رو تعیین می‌کنه اینجا بهت میگیم. براساس این عوامل می‌تونی مدت یادگیریت رو تقریبا به مدت مورد نظرت نزدیک کنی اما فقط با تلاش و تلاش و تلاش!

هدف گذاری دقیق

اولین و مهم‌ترین عاملی که در مدت زمان یادگیری یک زبان برنامه نویسی تاثیر گذاره، قطعا داشتن یک هدف روشن و دقیقه. مثلا اگر امروز تصمیم بگیری شروع به یادگیری زبان js کنی و دوره‌های آموزشی ببینی و تمرین کنی و هفته بعد نظرت عوض شه و بری سراغ PHP و ماه بعد دوباره برگردی سراغ js مسلما زمان زیادی رو به بی برنامگی گذروندی.

این به اون معنیه که دیرتر می‌تونی به نسبت کسی که تمام این مدت رو برای js وقت گذاشته به این زبان برنامه نویسی مسلط بشی. بنابراین همیشه یادت باشه قبل از شروع به یادگیری یه زبان برنامه نویسی یا یه تکنولوژی خاص، از اون زبان هدف روشنی داشته باشی. این یعنی دقیقا بدونی به چه دلیلی سراغ اون زبان رفتی و چرا الان این زبان برات به نسبت زبان‌های برنامه نویسی دیگه مناسب تره.

برنامه ریزی دقیق

در یادگیری هرچیزی برنامه ریزی درست و دقیق لازمه رسیدن به هدفه. ضرب المثل معروف “رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود” دقیقا به همین مورد اشاره داره. البته این به اون معنی نیست که تو حتما مجبوری برنامه نویسی رو آهسته آهسته یاد بگیری و زمان کمی بذاری، بلکه به این معنیه که هیچوقت بین این روند وقفه نندازی و به برنامه ریزی و هدفت وفادار باشی.

زمان روزانه برای یادگیری

زمانی که برای یادگیری روزانه ات تعیین می‌کنی قطعا از عوامل خیلی مهم در تعیین مدت زمان یادگیریه. مثلا اگر کسی روزانه 10 ساعت برای یادگیری و تمرین برنامه نویسی زمان میذاره احتمالا بتونه در مدت 3 یا 4 ماه به اون زبان تسلط نسبی پیدا کنه. اما در شرایطی که یک نفر روزانه فقط 2 ساعت برای برنامه نویسی زمان بذاره مسلما احتمال اینکه زودتر از یک سال بتونه به اون زبان برنامه نویسی مسلط بشه خیلی کمه! بنابراین برای یادگیری و تمرین زمان اختصاص بده تا کامروا شوی!

نوع زبان

یکی دیگه از عواملی که روی مدت یادگیری خیلی تاثیر داره نوع زبان برنامه نویسی انتخابی شماست. مثلا زبان هایی مثل جاوا یا  PHPبرای مسلط شدن احتیاج به زمان به نسبت زیاد‌تری دارن. البته معمولا یادگیری سینتکس یا قواعد پایه ای یه زبان برنامه نویسی معمولا خیلی راحته و زمان زیادی نمی‌بره. در حقیقت چیزی که در زمان تسلط به یه زبان برنامه نویسی تعیین کننده است مسائل مفهومی و پیشرفته مثل قواعد شی گرایی اون زبانه. البته در صورت شی گرا بودن اون زبان، که بعدا توضیح میدم زبان‌های شی گرا چه زبان هایی هستن.

دانش ریاضی و منطقی

نمیشه با قطعیت گفت داشتن دانش ریاضی برای برنامه نویس شدن لازم یا حتی مهمه ولی قطعا میشه اینطور گفت که می‌تونه کمک کننده باشه. در واقع بیشتر وقت‌ها تنها بخشی که از ریاضیات می‌تونه در مراحل مقدماتی برنامه نویسی مهم باشه جبر و منطقه. اگر درک درستی از جبر و منطق بولی در ریاضیات داشته باشی مسلما این مورد می‌تونه خیلی در یادگیری برنامه نویسی و همینطور نوشتن کد‌های منطقی و درست کمکت کنه.

تمرین

تمرین و تکرار هم مثل هدف گذاری دقیق از مهم‌ترین عوامل تعیین کننده مدت زمان یادگیری یه زبان برنامه نویسیه. اگر کنجکاو و با انگیزه باشی، همیشه به دنبال چالش‌ها و مسائلی برای حل کردن بگردی و به تمرین و تکرار اهمیت بدی قطعا مدت زمان لازم برای یادگیریت رو به شکل قابل ملاحظه ای پایین آوردی. یادگیری بدون تمرین همیشه یک یادگیری ناقص و سطحیه!

تسلط به زبان انگلیسی

دلیل دیگه ای که باعث میشه با دونستن زبان انگلیسی حتی به میزان کم از دیگران جلوتر باشی اینه که زبان‌های برنامه نویسی سطح بالای جدید خیلی نزدیک به زبان انگلیسی هستن. بنابراین همونطور که قابل حدسه گاهی اونقدر این نزدیکی زیاد میشه که به نظر میاد شما دارید به زبان انگلیسی به کامپیوتر دستور میدید!

دانش الگوریتم

مهم نیست قراره به چه حوزه ای وارد بشی و به چه زبانی برنامه بنویسی! تو باید بتونی مسائل و چالش‌های برنامه نویسی رو به قطعات کوچیک تقسیم کنی و بتونی اون رو به زبان قابل فهم کامپیوتر تبدیل کنی! تو باید بتونی توی ذهنت همزمان یه حلال مسئله و یه مترجم داشته باشی! با الگوریتم، حلال مسئله تقریبا جور و ترجمه هم راحت شده! الگوریتم رو یاد بگیر و بعد از نوشتن اون کافیه پله هایی که با روش الگوریتم نوشتی به زبان برنامه نویسی مورد نظرت برگردونی! بنابراین حتما سعی کن قبل از رفتن به سراغ برنامه نویسی با الگوریتم نویسی آشنا بشی.

آشنایی قبلی با برنامه نویسی

اگر قبلا با یک زبان برنامه نویسی دیگه آشنا بوده باشی حتما برای یادگیری زبان برنامه نویسی جدید چندین قدم جلوتری. شیوه حل مسائل برات کاملا روشنه و خبر خوش اینکه معمولا سینتکس و قواعد پایه ای زبان‌ها بسیار به هم نزدیکه! بنابراین اگر قبلا برنامه نویسی کردی و الان دنبال دونستن اینی که یادگیری زبان برنامه نویسی جدید قراره چقدر زمان ببره به نسبت تسلط ات به زبان برنامه نویسی قبلی و زمانی که میذاری احتمالا بین 2 تا 4 ماه از دیگران زودتر به زبان برنامه نویسی جدید مسلط میشی.

هوش

به نظر من کم اثرترین عاملی که در تعیین مدت زمان یادگیری برنامه نویسی مهمه ضریب هوشی توست بنابراین اون رو آخر از همه آوردم! شاید تنها زمانی که تاثیر هوش پررنگ میشه در سطوح پیشرفته برنامه نویسی باشه .در سطوح پیشرفته برنامه نویسی مسلما آدم‌های با ضریب هوشی بالاتر راحت‌تر از پس مسائل دشوار بر میان و احتمالا دیگران مجبور باشن برای حل اون مسائل بیشتر فکر کنن و زحمت بیشتری بکشن. ولی اینو فراموش نکن که ضریب هوشی یک چیز کاملا نسبیه و حتی خیلی‌ها اصلا بهش اعتقاد ندارن!

کلام آخر

یادگیری نحوه کدگذاری برای مبتدیان می‌تواند سرگرم‌کننده، مهیج و فوق‌العاده راضی‌کننده باشد، البته که اگر به درستی انجام شود. یادگیری نحوه کدنویسی می‌تواند مهارت‌های ارزشمندی را در اختیار شما قرار دهد که می‌توانید تا پایان عمر از آنها استفاده کنید. با این حال یادگیری نحوه کدگذاری نیز می‌تواند چالش برانگیز باشد.

برنامه نویسی برای مبتدیان بطور خلاصه:

  • هدف و زبان برنامه‌نویسی مورد نظر خود را انتخاب کنید.
  • یک دوره‌ی آنلاین مناسب پیدا کنید و آموزش زبان برنامه‌نویسی خود را شروع کنید.
  • یک ویرایشگر کد که مناسب است را انتخاب و دانلود کنید.
  • به یک انجمن آنلاین بپیوندید.
دکمه بازگشت به بالا